Ljeto je, doba u kojem razne vrste domaćih rajčica dospijevaju u velikim količinama te svojim mirisom, okusom te bojom i oblicima privlače da ih pripremimo na brojne načine. Ali kako sačuvati dospjele rajčice? Odgovor na to pitanje proizlazi iz iskustva, od čuvanja u hladnjaku ili u košari na kuhinjskim policama, od raznih načina kojima rajčicama pomažemo da dozriju ili one što savršeno zrelim rajčicama želimo za još koji dan produžiti savršeni okus, bez obzira koristimo li te rajčice za salate, umake, relishe, chutneye, pečene s feta sirom ili u kombinacijama s sezonskim povrćem.
Kako bi ipak pronašli idealan način za čuvanje rajčica dobro je ponoviti kako rajčice izvorno dolaze iz predjela s toplom klimom što potvrđuje savjet da je rajčice dobro čuvati na sobrnoj temepraturi. Rajčica čuvana u hladnjaku ne uspijeva razviti punu snagu okusa, arome i teksture kao ona čuvana na sobnoj temperaturi, jer niže temperature usporavaju rad enzima. Isto vrijedi kako za velike plodove tako i za mini rajčice.
Dobar je savjet ukoliko ste u hladnjaku čuvali rajčice, da ih za prije upotrebe izvadite iz hladnjaka dan, dva ranije.
Ali za čuvanje u hladnjaku rajčicama je važno ukloniti peteljku te rajčicu čuvati tako da kraj s kojeg ste uklonili peteljku okrenete prema dolje. Jednako vrijedi i za već prerezani komad rajčice čiji otvoreni dio je dobro prekriti prozirnom folijom te okrenuti prema dolje. Na taj način rajčica nastavlja “disati” a dio koji nije pokriven kožicom, a koja sokove omiljenog ploda štiti od isušivanja, ostane zaštičen.

I dok za uživanje u rajčicama nisu potrebni posebni recepti podsjećamo kako pripremiti odličan prilog brojnim jelima, sočnu salsu. Ne šalšu, salsu!

salsa
Shutterstock 

Salsa od rajčica i češnjaka

Sastojci:
3 do 4 rajčice
1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca
1 češanj češnjaka (protisnut)
nekoliko listića svježeg bosiljka
prstohvat soli
svježe mljeveni crni papar

Priprema:
Zarežite rajčice u obliku križa na vrhu i dnu pa ih kratko uronite u posudu s vrelom vodom, a nakon toga u ledenu. Izvadite i ogulite te sitno nasjeckajte. Dodajte vlasac, češnjak i listiće bosiljka, dobro promiješajte i začinite po želji. Želite li glatku smjesu, sastojke izmiksajte u blenderu. Salsa je odličan dodatak jelima, možete je prirediti unaprijed, čuvati u hladnjaku te tako kombinirati uz više jela.