Ljeto je vrijeme kad u prvi plan dolaze salate. Tijekom ostala tri godišnja doba uglavnom se samo seriviraju kao prilog, ali za vrijeme ljetnih mjeseci salate često preuzimaju ulogu glavnog jela, jer su, realno, idealan izbor za obrok dok su vani visoke temperature. Jedna zdjela salate može sadržavati sve što nam treba od nutrijenata a ako je dobro napravimo, istovremeno će biti ukusna, bogata, zdrava i dovoljna kao jedan obrok. U nastavku donosimo nekoliko trikova koje smo pronašli kako napraviti najbolju verziju salate.

salad-bowl-gbb063f6b1_1920.jpg
Pixabay 

Pravilan odabir zdjele
Uvijek je dobro izabrati veću zdjelu, neku u koju možete lako staviti sve sastojke i imati dovoljno prostora za preljev ali i za miješanje bez da dijelovi ispadaju van. Dakle, ne libite se izabrati veliku zdjelu pa makar vas je samo dvoje za stolom!

olive-oil-g69edd6a8b_1920.jpg
Pixabay 

Razmislite o preljevima
Primjerice, kremasti preljevi znaju biti pomalo teški za ljetne vruće dane. Ipak, bolje idu ako u salatu stavljate meso ili sir. Stoga, ako se odlučite za kremati preljev, radite onaj koji može stajati u frižideru. S druge strane, za ljeto bolje idu preljevi na bazi octa, jačih začina i začinskog bilja ili kiselijih sastojaka, kao što su marinirano povrće ili kiseli krastavci. Ovakvi preljevi se teže kvare na visokim temperaturama a osvježavajući okus korijandera, bosiljka ili, recimo, peršina, jako paše ljeti, zar ne?

herbs-g158ac7567_1920.jpg
Pixabay 

Prilagodite začine!
Prilikom začinjavanja salate, obavezno je kušajte i prilagodite količinu soli, papra, kiselost i slično. Također, zelenu salatu solite na samom kraju a krastavce i kupus puno prije nego počnete raditi salatu jer će tako zadržati hrskavost. 

fruits-gc168c3e33_1920.jpg
Pixabay 

Slobodno ubacite i voće u salatu!
Breskve, šljive, lubenice, dinje… odlično idu u salate a kad je bolje vrijeme koristiti ih nego kad su u sezoni. A kad su u sezoni? Ljeti, naravno! Dakle, kad radite salatu kao glavni obrok, slobodno ubacite neko ljetno voće u nju i uživajte u osvježavajućem okusu.

food-gcab3eb5cd_1920.jpg
Pixabay 

Ne bježite od hrskavosti!
Od krutona do kupusa, što god će vašoj salati dati dozu hrskavosto uvijek je dobrodošlo. Možete i tostirati kruh, ubaciti malo narezanih orašastih plodova ili suho voće - što god da odaberete obogatiti će teksturu salate i dati joj još dimenziju zbog čega će vam salata često biti na jelovniku kao glavno jelo.