Brojnim mladim kuharima diljem svijeta S.Pellegrino Young Chef Academy Competition predstavlja ulaznicu u svijet visoke gastronomije, pa ne čudi što se na ovo natjecanje prijavljuje veliki broj mladih talenata koji svoje iskustvo već bruse u vrhusnkim restoranima. Natjecanje je rezultat rada platforme S.Pellegrino Young Chef Academy koja ima za cilj privući, povezati te edukacijom te mentoriranjem i oblikovati mlade talenete, one na kojima ostaje gastronomija budućnosti. Objavljeni su kandidati svih 15 svjetskih regija, a posebno veseli vijest kako će u regionalnom natjecanju S.Pellegrino Young Chef Academy koje pokriva zemlje jugoistočne Europe i Mediterana, ove godine sudjelovati i hrvatski predstavnik, junior sous chef restorana ManO2, Ivan Tartaro.
Ovo regionalno natjecanje održat će se u Zagrebu od 7. do 9. 11. 2022. a poznat je i žiri kojem će svako od 10 natjecatelja predstaviti signature jelo. U Zagrebu će odluku o pobjedniku natjecanja donijeti chefovi Jeffrey Vella (chef rovinjskog restorana Cap Aureo), Avivit Priel Avichai, Georgianna Hiliadaki, Iwona Niemczewska i Oana Coanta, a pobjednik ovog kako i ostalih regionalnih natjecanja ulazi u veliko finale koje će se 2023. održati u Milanu. Pobjedniku velikog finala bit će proglašen najboljim mladim chefom na svijetu te će primiti paralelne nagrade: S.Pellegrino Award - Social Responsibility, Acqua Panna Award - Connection in Gastronomy i Fine Dining Lovers Food - Thought Award.
Ivan Tartaro, junior sous chef restorana ManO2, koji se školovao u New Yorku u International Culinary Centeru, te radno iskustvo stjecao radom u njujorškim restoranima te zagrebačkom Soi Fusionu, Takenoku te restoranu ManO2, za ovo se izuzetno važno natjecanje priprema radeći s mentorom Hrvojem Kroflinom, glavnim chefom restorana ManO2, a izuzetno je zanimljivo i jelo kojim sudjelovati u natjecanju.
Naziv jela je Grounded Roots i odraz je filozofije rada restorana ManO2 u kojem sve počiva na mikrosezonalnosti, zero wasteu te posvećenosti tehnikama fermentacije. Inspiracija za ovo vege jelo izvire iz jesenskog obilja kontinentalne Hrvatske – različitih vrsta gljiva, bilja i povrća, te se priprema tehnikama kojima u ManO2 na najbolji način ističu snagu svake odabrane namirnice. Za svaku pohvalu!