Topli ljetni dan znak su da se nalazimo i u sezoni omiljenog bobičastog voća – kupina. Sezona im je kratka pa ukoliko volite ovo voće pospremite ga za zimu, naš je prijedlog džem od kupina, savršeni dodatak brojnim slasticama: tortama, kolačima, muffinima, palačinkama... Ali ovaj je džem i omiljeni odabir za duge lijene doručke, zato pripremite savršenu količinu za vaše potrebe i razmažite ga po netom tostiranoj kriški kruha.

A kupine, osim što osvajaju savršenom kiselo-slatkom kombinacijom okusa, voće je koje je i više nego poželjno u našoj prehrani, jer ono je izvor vitamina C, E, folne kiseline te minerala kao što su kalij, mangan i magnezij. Odličan je izvor vlakana koja pospješuju probavu te povoljno utječu na zdravlje činjenicom da utječu na sniženje razine kolesterola.

Osim sočnih bobica ovo voće svoje bogatstvo krije i u sjemenkama koje obiluju antioksidansima, a elagična kiselina, snažni oksidans iz koštica kupina prisutna je i nakon termičke obrade kupina. Zato je džem ovog voća i više nego poželjan i u vašoj kuhinji. Sama priprema nije teška, traži nešto vremena I spretnosti, ali isplati se. Za početak pripremite zrele plodove te staklenke za pospremanje džema. Staklenke moraju biti sterilizirane!

dzem od kupina
Shutterstock 

Domaći džem od kupina

Sastojci:
1 kg kupina
700 g šećera
sok jednog limuna

Priprema:
Kupine operite, ocijedite te u dubljoj posudi pomiješajte sa šećerom. Nakon nekoliko minuta prebacite voće u lonac za kuhanje džema. Kuhajte na slaboj vatri uz miješanje kako bi se sav šećer rastopio. Pojačajte vatru te kuhajte 10 do 15 minuta Kad se džem počne gustiti dodajte iscijeđeni sok limuna. Dobro promiješajte te kušajte. Žličicom zagrabite džem te ga odložite na čisti i hladni tanjurić. Ukoliko vam se sviđa gustoća džema te se na površini pojavi tanka kožica, lonac sklonite s vatre. Ukoliko vam se čini da nije dovoljno ugušćen, nastavite kuhati nekoliko minuta. Kuhani džem 15 minuta nakon kuhanja prebacite u tople i sterilizirane staklenke. Stakleneke očistite od mogućih komadića džema te zatvorite poklopcem. Čuvajte na tamnom i suhom mjestu.