Iako je riječ o proljetnoj biljci, još uvijek možemo u supermarketima naći rabarbaru. Ovo neobično povrće slatko-kiselog okusa koje podsjeća na kisele jabuke se, uostalom, može i zalediti pa kad god vam zatreba, izvadite ga iz zamrzivača i iskoristitie. Jedan od recepata koji traži rabarbaru je i recept za muffine sa hrskavim, slatkim preljevom od šećera. Zahvaljujući toj slatkoći, ne treba dodatno korištenje maslaca ili džema a i kiselkasti okus rabarbare je ublažen. Za ovu vam slasticu treba manje od sat vremena, dakle nema pretjeranog posla oko štednjaka a muffini su odlično osvježenje za ove ljetne dane.
Prijatno!

Sastojci:
2 ½ šalice brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
½ žličice soli
1 ¼ šalice smeđeg šećera
1 šalica mlaćenice
½ šalice biljnog ulja
1 veliko jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
1 ½ šalice rabarbare narezane na kockice
½ šalice nasjeckanih oraha
Za streusel preljev:
⅓ šalice bijelog šećera
1 žlica otopljenog maslaca
1 žličica mljevenog cimeta

market-fresh-rhubarb-g19647ec49_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:

Prvo zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C. Namastite dva kalupa za muffine od 12 čaša ili koristite papirnate čaše za muffine. Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol u srednjoj posudi. U zasebnoj zdjeli izmiksajte smeđi šećer, mlaćenicu, ulje, jaje i vaniliju dok smjesa ne postane glatka. Ubacite suhe sastojke i miješajte ručno dok se ne sjedine. Umiješajte rabarbaru i orahe. Žlicom stavljajte tijesto u pripremljene šalice, napunite gotovo do vrha.
Napravite streusel: u maloj posudi pomiješajte šećer, rastopljeni maslac i cimet; pospite sa malo streusela svaki muffin. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25 minuta. Ostavite da se hlade u posudama najmanje 10 minuta prije nego što ih izvadite i poslužite.