O breskvama te zašto ih je dobro jesti što dulje otkrili smo u nedavnoj temi baš kao i o savršenoj ljetnoj poslastici, o tome kako pripremiti breskve na grilu. A za sve ljubitelje ovog voća donosimo jednostavnu ideju koju možete pripremiti te poslužiti kao zdravi doručak, međuobrok ali i kao desert - breskve s jogurtom i to grčkim tipom jogurta.
Zašto baš ovaj tip jogurta? Zanimljivo je da su za proizvodnju jedne šalice grčkog jogurta potrebne četiri šalice mlijeka, a tradicionalni pristup u samom procesu dobivanja jogurta zanimljiv je jer odvajanjem većeg dijela sirutke kao rezultat dobivamo kremastu teksturu, jogurt bogat proteinima sa smanjenom količinom šećera nego kod klasičnih jogurta. Takav stil proizvodnje tipičan je za Grčku i Tursku. Ovaj je jogurt bogat proteinima, kalcijem, jodom, vitaminima B skupine te probioticima. Odlično djeluje na metabolizam, zdravlje kostiju, probave, smanjuje osjećaj gladi, te, vjerovali ili ne, regulira visoki krvni pritisak. U grčkom jogurtu možete uživati na brojne načine jer je idealan za pripremu umaka i slastica. Odlična je zamjena za majonezu i kiselo vrhnje ili mlijeka, a dobiveni umak bit će kremast i ukusan. Za zdravi doručak ili međuobrok pripremite svježe voće, žitarice i grčki jogurt, a mi smo u receptu koji donosimo žitarice zamijenili chia sjemenkama.
Jogurt s breskvama
Sastojci:
200 ml grčkog jogurta
2 breskve
4 žličice chia sjemenki
žlica meda
Priprema:
Chia sjemenke umiješajte u jogurt i ostavite da odstoje pola sata. Dodajte breskve u jogurt, prelijte medom i uživajte u svakom zalogaju.