Volite lubenice a volite i gazpacho, onda je ova hladna juha od lubenice baš za vas. Ovaj gazpacho brz je i jednostavan način uživanja u svježem voću i povrću te je savršena hladna juha za ručak ili večeru, ideja za predjelo ili čak dodatak doručku. Okus sočne, blago slatke lubenice savršeno je izbalansiran sa svježim povrćem, malo octa i maslinovog ulja. U receptu smo koristili rajčicu, krastavce, papričice, češnjak… ali možete koristiti i neko drugo povrće po svojoj želji.
Gazpacho možete poslužiti u maloj posudi ili pak u prozirnoj čaši a svakoj porciji dodajte ukras od sitnih kriški lubenice, limete, svježeg začinskog bilja a po želji ubacite i krutone ili čak i skuhane pa ohlađene repove od škampi.
Sastojci:
4 šalice narezane lubenice bez sjemenki
1 žlica korice limete
2 žlice svježeg soka od limete
1 do 2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 šalica zrele rajčice narezane na kockice
1 šalica krastavca bez sjemenki narezanog na kockice, po želji oguljenog
1/2 šalice narančaste ili žute paprike narezane na kockice
3 žlice mljevenog crvenog luka
1 žlica balzamičnog ili vinskog octa
1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica sitno sjeckane jalapeño papričice, po želji
Sol i papar
2 žlice mljevenog korijandera, kopra ili peršina, cijele grančice za ukras, po želji
Prstohvat šećera
Kriške limete, po želji
Priprema:
Napravite pire od 3 šalice lubenice. Prebacite u veliku zdjelu, dodajte koricu i sok limete, sol, češnjak, rajčicu, krastavac, papriku, luk, ocat, ulje, jalapeno, ako koristite, mljevenu papriku, začinsko bilje i šećer. Dodajte preostalu 1 šalicu lubenice narezane na kockice te promiješajte. Stavite u frižider do vremena za posluživanje. Za lijepu prezentaciju, napunite prozirne čaše gazpachom i po želji ukrasite kriškom limete i grančicom svježeg začinskog bilja.