U “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice ima, očekivano, jako puno recepata s ribom. No, osim što najviše nalazimo morsku ribu, tu su i recepti sa riječnom ribom ili pak onom koja obitava i u slanoj i u slatkoj vodi. Jedna od takvih je jegulja, možda ne baš najprivlačnija ali okusom jako zanimljiva. Iako je najpoznatija kao sastojak u azijskoj kuhinji, sprema se i kod nas; kako piše u “Dalmatinskoj kuhinji”, najpoznatija je na ušću Neretve, gdje se razvio cijeli niz specijaliteta s jeguljama.

Prilikom pripreme jegulju treba dobro termički obraditi jer njena krv sadrži ihtiokemotoksine. Izuzev toga, jegulja je zapravo zdrava riba - bogata je mastima i proteinima, ali i omega-3 i omega-6 nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži i velik udio vitamina A, kalcija, magnezija i kalija, bori se protiv toksina u tijelu, snižava loš kolesterol, poboljšava funkciju živčanog sustava i smanjuje rizik od dijabetesa.

profimedia-0528843114.jpg
Profimedia 

U “Dalmatinskoj kuhinji” stoji da se jegulja najviše lovi u jesen, kad seli na mriještenje u more. Iako nije među najprivlačnijim ribama, svakako spada među najsočnije i najmasnije među njima. U kuharici piše da se priređuje na brudet, stavlja se u rižot, prži na ulju, peče na žaru i ražnjiću. Dika Radica napominje da je upravo na ražnjiću i najukusnija.

profimedia-0190298270.jpg
Profimedia 

Mi ćemo danas predstaviti recept za brudet od jegulje, po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje”, Dike Marjanović-Radice.

Sastojci:
Jegulja
Luk
Češnjak
Peršin
Ulje
Rajčice
Mrkve po želji
Ulje
Ocat
Sol i papar

profimedia-0468530264.jpg
Profimedia 

Priprema:
Jegulju od cca 1 kilograma treba dobro oprati i očistiti te potom narezati na manje komade. Na malo ulja zažutiti 1 luk te se doda jegulja i pusti da se zapeče sa svih strana. Potom se makne sa vatre pa se doda nekoliko listova peršina, tri češnja češnjaka, začini se, nekoliko rajčica te nekoliko žlica octa i vode da se riba prekrije. Vratiti na vatru, puts se da provrije i kuha se sat i pol na lagano. Ako se na površini skupi mast, može se odstraniti sa žlicom. Najbolje poslužiti uz palentu.