Volite li svježe smokve zasigurno znate kako u ovom ukusnom i zdravom plodu, tako tipičnom za našu obalu i otoke, možete uživati na brojne načine - od klasično svježih do poslastica kao što su smokve zapečene sa sirom, marmelada od smokava, smokve u kolaču do smoothieja, žitnih kaša te odlične svježe salate s dodanim smokvama narezanim na kriške.
A zašto je korisno jesti smokve, kraljice ljeta? Smokve su vrlo zdrave, bogate su brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Iznimno su bogat izvor polifenola, značajno bogatije od jabuke, borovnice, grožđa, naranče, šljive pa čak i od crnog vina. Poboljšavaju probavu, pogotovo suhe jer su bogate su dijetalnim vlaknima. Tri komada sadrže 5 grama vlakana, što čini oko 20 posto naše dnevne potrebe. To je prirodni laksativ za sprječavanje opstipacije i drugih probavnih tegoba. Također pomažu pri mršavljenju: osim što su bogate vlaknima, smokve imaju i malo kalorija. Jedna ima tek 47 kalorija te svega 0,2 grama ukupne masti. Sprječavaju i hipertenziju jer mogu pomoći uspostavljanju ravnoteže natrija i kalija a i bogate su antioksidansima, posebno one sušene, zbog čega mogu pomoći u sprječavanju bolesti srca.
Zato vas pozivamo da kraj dugog i toplog ljeta obilježite sočnim kolačem sa smokvama.
Sastojci:
8 smokava, prerazenih na polovice
3 žlice šećera
4 žlice slatkog vina
200 g maslaca
200 g smeđeg šećera
4 jaja
1 žličica paste od vanilije
125 g brašna
1 žličica praška za pecivo
75 g grubo mljevenih badema
Priprema:
Zagrijete pećnicu na 280 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu te ga premažite maslacem. Ukoliko nemate okrugli kalup koristite klasični duguljasti. U zdjelici narezane smokve pomiješajte sa slatkim vinom te s 2 žlice šećera. Ostavite oko 15 minuta. Omekšali maslac pomiješajte sa smeđim šećerom te razradite mikserom. Dodajte jaja, te između svakog jajeta dobro izmiksajte smjesu. Dodajte vaniliju, brašno, bademe, prašak za pečenje i malo soli. Miskajte dok smjesa ne postane glatka i povezana. Žlicom dobro promiješajte i po dnu posude u kojoj ste miksali smjesu kako bi pokupili ostatke šećera.
Smjesu prelijte u kalup za pečenje te po vrhu dodajte narezane smokve. Pecite oko sat vremena, uz provjeru koliko je tijesto pečeno uz pomoć drvenog štapića.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi desetak minuta te ga potom izvadite iz kalupa. Prelijte ga ostatkom slatkog vina te ostavite da se ohladi. Ohlađenog poslužite.