Volite li uvijek savršeno narezane talijanske nareske ali i sireve, ljubitelj ste mekih peciva te bogatih sendviča, preporučamo pripremu sendviča koji je poznat pod nazivom italian sub sandwich. I dok za pripremu sendviča pod ovim nazivom postoje razne varijante, osnova ovog sendviča krije se u slojevitom, sočnom i bogatom sadržaju.
Priprema se od namirnicama s karakterom, narezaka kao što su talijanski pršut, šunka, mortadela te izbor nekih od omiljenih talijanskih salama, sireva, rajčica (sorta šljivar) i sitno sjeckane zelene salate (iceberg) uz dodatak majoneze te malo vinskog octa ili mješavine octa i ulja.. Sve se to slaže u duguljastim pecivima ne premekane korice koja će držati sadržaj sendviča. Tajna ukusnog sendviča je u slojevitom slaganju velikog broja namirnica ali i u tome što upravo takvim slaganjem se priprema sočni sendvič čiji sastojci neće moćiti te razvodniti kruh.
A kako složiti ovaj sendvič?
Duguljasto pecivo prerežite po dužini. Majonezom premažite donju polovicu. Na sloj majoneze slažite sloj salame, šunke, mortadele te pršuta. Sloj narezaka poklopite s kriškom sira (preporuka je provolone sir), te povrh sira slojevito dodajte svježe namirnice kao što su rajčice narezene na kriške te začinjene s malo soli i papra, te povrh svega svježe nasjeckanu hrskavu zelenu salatu. Sadržaj pokapajte s malo mješavine maslinovog ulja, octa te začina poput suhog origana. Preklopite, lagano pritisnite te prerežite sendvič na pola ili čak četvrtine. Poslužite!
Naravno da je najukusniji dio pripreme sendviča kreiranje vlastite kombinacije, zato se okušajte i s malo domaćeg kulena, slavonske šunke ali i istarske salame. Jednako vrijedi i za sireve, zagrizite u neke od vama omiljenih hrvatskih.
A za ljubitelje sendviča sklonijim vege verzijama preporučamo da mesne nareske zamijene namirnicama po želji. Paprika narezana na krugove, masline, pečene tikvice i patlidžan, vege majoneza sastojci su koji se odlično prožimaju, dok je sir moguće zamijeniti tofuom.