Šalša je omiljeni prilog uz tjesteninu i rižu ali o osnova za pripremu variva, sočna baza za pizzu, umak za brojna jela. Ali kako bi i vaša šalša bila ukusna važno je držati se savjeta za pripremu. Započnite od odabira rajčica od onih da rajčice koje moraju biti dovoljno zrele i zdrave. Manje je važno koje su sorte, koje međurobno možete kombinirati, i kakvog su izgleda. Birajte domaće rajčice, komad po komad.
Također važno je znati da je za pripremu šalše potrebno odvojiti vrijeme, jer se šalša kuha satima. Tako se postiže savršeni okus ali i tekstura.
Pri pripremi šalše ne zaboravite da je manje više. To se posebno odnosi na začine od kojih su sasvim dovoljni sol, papar te odabrano začinsko bilje kao što su bosiljak ili peršin. Za ljubitelje naglašenijih okusa u kombinaciji su moguće ljete papričice, ali pripazite na kolilinu kako bi vaša šalša bila prikladana za sve ukućane.
Često se postavlja pitanje guliti ili ne guliti rajčice za pripremu šalše? Ta odluka ovisi o okusu i teksturi koji suvam draži, ali preporuka je oguliti rajčice prije same pripreme. Jednako vrijedi i za pitanje koliko sitno sjeckati rajčice. Odlučite u skladu s vašim navikama ili željama.
I važno! Za pripremu šalše važno je pripremiti dovoljno veliki lonac, te skuhano i ohlađeno podijelite u posudice ili vrećice za zamrzavanje.

salsa umak od rajcica
Shutterstock 

Domaća šalša

Sastojci (za veće količine uvečajte sve sastojke):
1 kg svježih rajčica ili pelata
1 veća glavica luka
2-3 češnja češnjaka
½ dcl maslinovog ulja
1 žlica šećera
sol i papar po potrebi
bosiljak, origano i ružmarin po želji

Priprema:
Za početak odaberite zdrave i zrele plodove te iha pripremite tako da rajčice operete te na minutu do dvije potopite u kipuću vodu. Izvadite i prelijte hladnom vodom. Tako ćete vrlo jednostavno oguliti kožicu. Oguljene rajčice sitno nasjeckajte. Na hladno maslinovo ulje stavite luk nasjeckan na kockice. Pirjajte dok ne omekša. Dodajte protisnuti češnjak. Kad zamiriši dodajte sitno sjeckanu rajčicu, zatim žlicu šećera te začinite s malo soli i papra. Pripazite na količinu šećera i soli, ovisno o kiselosti rajčica. Na laganoj vatri pirjajte uz povremeno miješanje dok suvišna tekućina ishlapi, tj. dok ne dobijete željenu gustoću umaka. Pri kraju šalši dodajte začinsko bilej po želji. Svježe pripremljenu šalšu poslužite s tjesteninom, te uz mali dodatak maslinovog ulja te po želju svježe naribanog parmezana. Ostatak pospremite u ledenicu.

salsa s tjesteninom
Shutterstock