Volite piletinu ali ste u potrazi za idejama koje su odmak od pripreme već klasičnih recepata? Također, u potrazi ste za receptima pripreme ukusnih obiteljskih obroka iz jedne posude? Predstavljamo jelo koje osim što nudi rješenje za spomenute kuhinjske izazove, oduševljava okusom jer spaja pileće batke i zabatke, sočne rajčice, začine i soja umak - u jednoj posudi!
Jelo je to koje možete pripremit u svako doba godine, ali naravno da sezona domaćih rajčica privlači upravo što ćete za pripremu koristiti domaće, mirisne rajčice, koje će zahvaljujući marinadi otvoriti punu arome baš kao i komadi piletine. Kuhano poslužite uz rižu, krumpir, palentu ili tostirane kriške kruha.
Ručak iz jedne posude, pečena piletina s rajčicama
Sastojci (za 4 osobe):
1,4 kg pilećih bataka i zabataka (s kožom)
4 češnja češnjaka, sitno naribana
komadić đumbira
1,2 dcl soja umaka
2 žlice senfa
1 žlica vinskog octa
2 žlice maslaca, omekšalog
2 šljivar rajčice
500 g cherry rajčica
malo mladog luka, sitno nasjeckanog
Priprema:
Za pripremu ovog jela odaberite veću tavu koju možete staviti u pećnicu ili tzv. dutch oven posudu (od gusa). Pilećim batcima i zabatcima uklonite višak kože i masnoće, rasporedite ih po posudi. U zdjelici umiješajte naribani češnjak, oguljen i nariban mali komad đumbira, soja umak, senf, ocat i maslac. Sve dobro promiješajte kako bi pripremili marinadu koju ćete preliti preko komada piletine. Rukama dobro marinirajte svaki komad mesa, dio marinade utrljajte i pod kožu piletine. Meso okrenite kožom prema solje i ostavite oko 20 minuta kako bi se proželo sastojcima marinade. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Komade piletine sada okrenite kožom prema gore. Narežite 2 komada rajčica šljivar te rasporedite po piletini a cherry rajčice dodajte oko te ispod komada mesa. Pecite dok piletina ne omekša a rajčice opuste sok, 40 do 45 minuta. Poslužite tako da na tanjur dodate komad piletine te malo rajčica začinjeno s nasjeckanim mladim lukom, uz prilog. Za one sklonije mediteranskim začinima mladi luk zamijenite listićima bosiljka. Dobar tek!