Ljubitelji sladoleda od kave, danas je vaš dan! Prošlo je više od 100 godina otkako se recept za ovu slasticu prvi put pojavio u kuharici i od tad svi ljubitelji kofeina i sladoleda imaju svoju najdražu hladnu slasticu. Zanimljivo je da i tako dugo trebalo da se te dvije stvari spoje - sladoled i sorbet, naime, nalazimo čak 3000. pr. a ljudi piju kavu barem od 15. stoljeća a tek 1869. godine je sladoled od kave prvi put korišten u parfeu. Prvi službeni recept pojavio se u kuharici 1919 a do danas se nametnuo kao jedan od omiljenijih okusa sladoleda, idealan završetak ukusnog obroka.
Kako bismo proslavili ovaj sretni dan, zašto ne bismo kod kuće napravili jedan sladoled od kave?

Sastojci:
1.5 šalica punomasnog mlijeka
3/4 šalice šećera
1.5 šalica cijelih zrna kave (bez kofeina osim ako ne želite kofein u svom sladoledu)
Prstohvat soli
1.5 šalica gustog vrhnja
5 većih žumanjaka
1/4 žličice ekstrakta vanilije
1/4 žličice sitno mljevene kave (protiskom samljevena kroz sitno sito)

coffee-gc2e1aab3a_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:

Zagrijte mlijeko, šećer, cijela zrna kave, sol i 1/2 šalice vrhnja u srednjoj tavi dok ne postane sasvim toplo i na pari, ali da ne ključa. Nakon što se smjesa zagrije, poklopite, maknite s vatre i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi. Ulijte preostalu 1 šalicu vrhnja u metalnu zdjelu srednje veličine, stavite na led iznad veće zdjele. Postavite mrežasto cjedilo na vrh posuda. Staviti na stranu.
Ponovno zagrijte mješavinu mlijeka i kave, na srednjoj vatri, dok opet ne postane vruća (opet ne smije ključati!). U posebnoj posudi umutite žumanjke. Zagrijanu smjesu mlijeka i kave polako ulijevajte u žumanjke neprestano miješajući da se žumanjci utople u toplom mlijeku, ali ne i kuhaju. Ugrijane žumanjke ostružite natrag u lonac. Neprestano miješajte smjesu na srednjoj vatri dok se ne zgusne. To može potrajati oko 10 minuta. Kremu izlijte kroz cjedilo i umiješajte u kremu: pritisnite zrna kave u cjedilu kako biste izvukli što više okusa kave i zatim bacite zrna. Umiješajte vaniliju i sitno mljevenu kavu, te miješajte dok se ne ohladi. Smjesu dobro ohladite u hladnjaku, a zatim je zamrznite u aparatu za sladoled prema uputama proizvođača.