Ljeto se bliži kraju zato je jedna od boljih odluka iskoristiti priliku za uživanje u obilju. I dok svatko ima svoju definiciju pojma obilja za nas ono predstavlja priliku za uživanje u kasno ljetnim domaćim plodovima, u okusima koji spajaju ljeto i ranu jesen, pripremu jela i zalogaja koji slave jednostavnost te sezonalnost.
Za pripremu ukusnog tarta nije potrebna posebna vještina. Dovoljno je svega nekoliko namirnica te uključena pećnica. Tart možete poslužiti kao lagani ručak ili večeru, ponijeti za obrok na posao ili izlet. A dovoljan je jedan griz da probudite okusne pupoljke te potvrdite koliko su okusi kasnog ljeta posebni.
Namirnica koja je zvijezda ovog tarta su rajčice. Birajte domaće, zrele, po mogućnosti dok ih kupujete od uzgajivača pokušajte saznati koju riječ više o samoj sorti, a ukoliko se priži prilika kupite količinu koju možete iskorititi I za pripremu domaće šalše.
I savjet više – za pripremu koristite lisnato tijesto koje gotovo, svježe ili zamrznuto možete kupiti gotovo. Ukoliko ste skloniji pripremi domaćeg tijesta, to je za svaku pohvalu, prionite.
Za pripremu tarta s zamrznutim lisnatim tijestom važno je unaprijed odmrznuti tijesto (najbolje u hladnjaku preko noći). Odmrznuto tijesto raširite po površini lima ili kalupa za pečenje obloženih papirom za pečenje, te ga u unaprijed zagrijanoj pećnici pecite na 190 stupnjeva oko deset minuta. Potom ga nadjenite I pecite do savršenstva.
I ne zaboravite unaprijed na par mjesta vilicom propiknuti tijesto kako bi stvorili prostor za izlaz viška pare te tako održali oblik tijesta.
Tart s rajčicama
Sastojci (za 4 osobe):
1 pakiranje lisnatog tijesta
1 češanj češnjaka, sitno nariban
malo maslinovog ulja
šaku listića svježeg bosiljka
3 rajčice srednje veličine, narezane na kolutove
sol
kiselo vrhnje ili ricotta sir
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Otopljeno ili svježe lisnato tijesto razvaljajte po površini lima ili kalupa za pečenje obloženog papirom za pečenje. Vilicom propikajte površinu tijesta na nekoliko mjesta te lagano zapecite. Naribani češnjak pomiješajte s žlicom maslinovog ulja. Tom mješavinom lagano pečeno tijesto premažite po površini ali ostavite vanjski rub bez premaza. Rajčice operite, posušite i narežite na krugove. Narezane odložite na kuhinjske ručnike kako bi pokupili višak tekućine, te potom narezane rajčice posložite ravnomjerno po površini lagano pečenog tijesta. Posolite. Dodajte listiće bosiljka te sve prelijte s malo maslinovog ulja. Po želji u ovu kombinaciju možete dodati i koju tanko narezanu krišku limuna s koricom jer u kombinaciji s rajčicama pruža izuzetan okus. Odličan je dodatak i naribana korica limuna preko rajčica. Pecite oko pola sata, tijesto mora biti zlatno smeđe boje, naraslo i hrskavo. Pečen tart ostavite da se ohladi desetak minuta potom narežite i poslužite s malo kiselog vrhnja ili svježe ricotte.
Za one koji vole istančanije mediteranske okuse preporučamo da tart začinite s malo domaćeg pesta.