Prvi dani rujna idealni su za slaganje kasno ljetnih i rani jesenskih jelovnika. A upravo ovi sezonski jelovnici su nezamislivi bez juha. Naš su odabir krem guste juhe koje možete poslužiti kao laganiji samostalni obrok ali i uvod u nedjeljni ručak. Također, recepti koje donosimo za pripremu juha od rajčica, kukuruza i graška, svojevrsna su osnova za pripremu jela na žlicu baš po vašoj volji ili možda po volji vaših mališana koji se šarenim tanjurima juha uglavnom vesele.

Juha od rajčice sa slanutkom

juha slanutak rajcica
Profimedia 

Ljetne smo dane iskoristili i za pripremu španjolskog klasika, salmorejo juhe od rajčica koja se ne kuha. Ali ukoliko volite toplo klasike, juhu od rajčica, omiljen odabir svih generacija, predlažemo da pripremite juhu od rajčice sa slanutkom u koju po vlastitom odabiru možete dodati kurkumu, đumbir ili curry začin. Donosimo osnovni recept koji možete pojačati dodatkom praha kurkukme, i to tako da žlicu praha dodajte po malo pri kraju kuhanja. Ostavite da prokuha dvije minute i poslužite.

Sastojci:
2 žlice integralnog brašna
3 žlice suncokretova ulja
2 dl pasirane rajčice
1,2 l povrtnog temeljca
200 g kuhanog slanutka
2 prstohvata svježeg ili suhog timijana
soli po želji

Priprema:
Na ulju lagano popržite brašno, dodajte (domaću) pasiranu rajčicu i topli temeljac. Kad juha prokuha, dodajte slanutak. Kuhajte desetak minuta, posolite i začinite timijanom. Ostavite da kratko odstoji kako bi se okusi proželi. Poslužite uz topao komad kruha.

Chowder juha od kukuruza

chowder juha od kukuruza
Shutterstock 

Chowder je popularna engleska juha koja se jede diljem svijeta i za koju ćete lako pronaći brojne ukusne recepte. Priprema se s mlijekom ili vrhnjem, poslužuje se uz krekere i prepečeni kruh, a najzanimljivije je što je jednako ukusan bez obzira kuha li se s plodovima mora ili povrćem. Poznati je chowder od školjaka, ribe, ali i onaj od krumpira i sira. Nas je posebno oduševio chowder s kukuruzom, gusta juha bogata sitno sjeckanim povrćem odlično sljubljenih okusa. Odličan je obrok za prve prohladne dane u kojima se veselimo jelima na žlicu te najboljem od kasnog ljeta i rane jeseni. Sigurni smo da će chowder postati vaša omiljena juha koja će, ovisno o sastojcima, svaki put pričati novu priču. AY ukoliko ovu juhu pripremate od svježeg kukurza podsjećamo kako lako skinuti zrna kukuruza s klipa.

Sastojci:
100 g korijena celera
1 manji luk
1 mrkva
2 žlice brašna
20 g maslaca
1 l mlijeka
temeljac od kokošje juhe
700 g svježeg ili smrznutog kukuruza šećerca
2 krumpira
250 ml vrhnja za kuhanje
1 žličica čilija u prahu po želji
sol i papar

Priprema:
Povrće operite i očistite. Nasjeckajte korijen celera, luk i krumpir na kockice, a mrkvu na tanke rezance. U posudi otopite maslac te dodajte celer, mrkvu i luk te pirjajte uz dodavanje temljca. Kada povrće omekša, dodajte dvije žlice brašna i dobro promiješajte. Dodajte mlijeko i malo temeljca te ostavite da prokuha. Zatim dodajte krumpir narezan na sitne kockice, zrna kukuruza, začinite solju i paprom. Kuhajte kratko te, ako je potrebno, začinite. Poslužite toplo uz prepečeni kruh ili domaće krekere.

Juha od graška

juha od graska
Shutterstock 

Zvijezda ove juhe je grašak čiji mladi plodovi obiluju važnim nutrijentima, uključujući vitamine A, B1, B2, B6, C, K, a od minerala prisutni su kalij, željezo, magnezij i mangan. Grašak je bogat bjelančevinama i antioksidansima što je jedan od razloga zašto je grašak nezaobilazna namirnica u kuhinjama diljem svijeta. Bez obzira što nismo u sezoni mladog graška u vašim se ledenicama zasigurno nalazi pospremljena koja vrećica domaćeg mladog graška od kojeg ćete lako pripremiti odličnu juhu.

Sastojci:
1 glavica luka
300 g smrznutog graška
2 srednja krumpira
2 do 3 lista svježe mente
400 ml povrtnog temeljca
1 žlica limunova soka
sol, papar, muškatni oraščić
ulje za prženje
oguljena pistacija

Priprema:
Stavite ulje u lonac i zagrijte. Na vrelo ulje dodajte sitno nasjeckan luk i kratko pirjajte. Dodajte krumpir nascjeckan na kockice te malo pistacija (oko 2 žlice) i nastavite pirjati tri minute. Potom dodajte grašak i nascjeckanu mentu te prelijte temeljcem. Kuhajte oko 20 minuta, dok grašak ne omekša. Štapnim mikserom izmiskajte sastojke u krem juhu, začinite dodatkom soli, papra, naribanim muškatnim oraščićem i limunovim sokom. Posluženu juhu pospite pistacijama. Po želji uz juhu poslužite kiselo vrhnje i tostirani kruh. Ako želite, juhu možete dodatno obogatiti komadićima pržene slanine.