Još traje sezona rajčica i šteta je ne iskoristiti je i napraviti domaću šalšu koju možemo zalediti i imati je tijekom zime. No, što vam prvo padne na pamet prije nego krenete raditi šalšu od domaćih rajčica? Možda onaj dio kad rajčice treba blanširati i oguliti im koru dok su vruće? A što kad bismo vam rekli da su na portalu marthastewart pronašli nekoliko načina za guljenje rajčice, od kojih dvije ne uključuju kuhanje. Provjerite u nastavku!
Blanširajte i šokirajte!
Ovo je najčešći način guljenja rajčice. Uključuje nešto vremena za pripremu i prljavo posuđe, ali je provjeren i pouzdan. Postavite veliki lonac vode na jaku vatru te veliku zdjelu ledene vode pokraj štednjaka. Oštrim nožem zarežite dno svake rajčice plitkim znakom X. Šupljikavom kuhačom u kipuću vodu stavite rajčice, kuhajte oko 30 sekundi, a zatim prebacite u ledenu vodu. Nakon što se rajčice ohlade, prstima ili nožem za guljenje ogulite i uklonite koru.
Zamrznite i ogulite
Ovaj pristup, koji predstavlja kuharica Abra Berens, radi se na sljedeći način: pohranite hrpu mekih, zrelih rajčica u veliku vrećicu koja se može zatvoriti i zamrznite preko noći. Prije guljenja ih izvadite, držite ih pod tekućom vrućom vodom i lagano trljajte kožu koja bi trebala kliziti ravno sa smrznutog mesa rajčice.
Ribajte!
Ribanjem cijelih rajčica na ribež dobiva se svježa pulpa rajčice a kora ostaje cijela i time jednostavna za ukloniti. Napomena - donji dio rajčice ribajte u smjeru prema dolje.