Ulaskom u jesen, ulazimo i u vrhunac sezone kruške - sočnog i slatkog voća koje, uz jabuku, višnju, dunju, breskvu… pripada porodici ruža. Dolazi nam u čak tisuću sorti, koje se razlikuju po veličini, obliku, boji i okusu. Općenito gledajući, kruška ima okruglo dno koje se prema vrhu, koji završava peteljkom, postepeno sužava. Karakterizira je slatko i sočno meso lagano zrnate strukture koje je i jako mekano. Izrazito je slatka, ali ne i kalorična - jedna kruška ima manje od 100 kcal.
Tu ne staje njezina prednost za naše zdravlje - kruška je prirodan i i brz izvor energije, jer sadrži značajne količine jednostavnih šećera: fruktoze i glukoze; sadrži veću količinu vitamina B skupine pa ju je dobro jesti kad smo jako umorni ili kad smo izloženi većem stresu. Jako je dobar izvor dijetalnih vlakana, a zanimljivo, sadrži više pektina od jabuke. Osim toga svježe kruške su izvanredan izvor kalija, a u njima nalazimo i vitamin C te bakar.
Najbolje ih je jesti svježe, makar ih je često koristi i u slanim i slatkim jelima, kao prilog, kao bazu za umake, u sokovima... Od kruške se radi kvalitetna rakija, kompoti, pekmezi i razni ukusni konzervirani voćni proizvodi.
Dobro je znati da kruške vrlo brzo zriju pa ih je dobro kupiti nedozrele i pustiti da kod kuće sazriju u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi, što je bolje.
Kruške se slažu s raznim namirnicama; izdvojit ćemo bademe, svinjetinu, piletinu, pršut, gorgonzolu… Možemo ih staviti u rižoto, u kolače ili ih pak ispeći i poslužiti s čokoladom.
U nastavku donosimo recept za rižoto s kruškama i gorgonzolom.
Sastojci:
350 g riže
1 mali luk
1 kruška viljamovka
200 g gorgonzole
10 oljuštenih oraha
100 ml suhog bijelog vina
1 litra temeljca od povrća
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
60 g neslanog maslaca
100 g ribanog parmezana
Priprema:
Počnite s pripremom povrtnog temeljca, zatim krupno nasjeckajte orahe i ostavite ih sa strane. Sitno nasjeckajte luk i stavite ga u tavu s 30 g maslaca i 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kuhajte dvije. tri minute pa dodajte rižu. Tostirajte je nekoliko minuta, promiješajte pa dodajte bijelo vino i pustite da ispari. Kako se riža suši, dodajte postupno žlicu temeljca dok se potpuno ne skuha (oko 15-18 minuta). U međuvremenu ogulite krušku, izvadite joj sjemenke i narežite je na sitne komadiće. Gorgonzoli skinite koru i također je narežite na sitne komadiće. Otprilike pet minuta prije nego što je rižoto gotov dodajte gorgonzolu i krušku. Kad je rižoto gotov, ugasite vatru i dodajte nasjeckane orahe, naribani parmezan i preostali maslac. Dobro promiješajte i odmah poslužite.
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju