Ulaskom u jesen, ulazimo i u vrhunac sezone kruške - sočnog i slatkog voća koje, uz jabuku, višnju, dunju, breskvu… pripada porodici ruža. Dolazi nam u čak tisuću sorti, koje se razlikuju po veličini, obliku, boji i okusu. Općenito gledajući, kruška ima okruglo dno koje se prema vrhu, koji završava peteljkom, postepeno sužava. Karakterizira je slatko i sočno meso lagano zrnate strukture koje je i jako mekano. Izrazito je slatka, ali ne i kalorična - jedna kruška ima manje od 100 kcal.

fruits-ga6b40049a_1920.jpg
Pixabay 

Tu ne staje njezina prednost za naše zdravlje - kruška je prirodan i i brz izvor energije, jer sadrži značajne količine jednostavnih šećera: fruktoze i glukoze; sadrži veću količinu vitamina B skupine pa ju je dobro jesti kad smo jako umorni ili kad smo izloženi većem stresu. Jako je dobar izvor dijetalnih vlakana, a zanimljivo, sadrži više pektina od jabuke. Osim toga svježe kruške su izvanredan izvor kalija, a u njima nalazimo i vitamin C te bakar.
Najbolje ih je jesti svježe, makar ih je često koristi i u slanim i slatkim jelima, kao prilog, kao bazu za umake, u sokovima... Od kruške se radi kvalitetna rakija, kompoti, pekmezi i razni ukusni konzervirani voćni proizvodi.

pear-gb8ba947b9_1920.jpg
Pixabay 

Dobro je znati da kruške vrlo brzo zriju pa ih je dobro kupiti nedozrele i pustiti da kod kuće sazriju u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi, što je bolje.

Kruške se slažu s raznim namirnicama; izdvojit ćemo bademe, svinjetinu, piletinu, pršut, gorgonzolu… Možemo ih staviti u rižoto, u kolače ili ih pak ispeći i poslužiti s čokoladom.
U nastavku donosimo recept za rižoto s kruškama i gorgonzolom.

profimedia-0423686297.jpg
Profimedia 

Sastojci:
350 g riže
1 mali luk
1 kruška viljamovka
200 g gorgonzole
10 oljuštenih oraha
100 ml suhog bijelog vina
1 litra temeljca od povrća
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
60 g neslanog maslaca
100 g ribanog parmezana

Priprema:
Počnite s pripremom povrtnog temeljca, zatim krupno nasjeckajte orahe i ostavite ih sa strane. Sitno nasjeckajte luk i stavite ga u tavu s 30 g maslaca i 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kuhajte dvije. tri minute pa dodajte rižu. Tostirajte je nekoliko minuta, promiješajte pa dodajte bijelo vino i pustite da ispari. Kako se riža suši, dodajte postupno žlicu temeljca dok se potpuno ne skuha (oko 15-18 minuta). U međuvremenu ogulite krušku, izvadite joj sjemenke i narežite je na sitne komadiće. Gorgonzoli skinite koru i također je narežite na sitne komadiće. Otprilike pet minuta prije nego što je rižoto gotov dodajte gorgonzolu i krušku. Kad je rižoto gotov, ugasite vatru i dodajte nasjeckane orahe, naribani parmezan i preostali maslac. Dobro promiješajte i odmah poslužite.