Ainsley Harriott jedan je od najpopularnijih britanskih TV chefova, osoba zarazne energije te ime koje se s veseljem prati kroz razne formate i to već skorom tri desetljeća. Tajna njegovog uspjeha je u njegovoj karizmi ali i svestranosti prema pripremi jela sa svih strana svijeta i savjetima koji i najklasičnija jela s grila te obiteljske obroke čine još ukusnijima.

Za spomenuti je kako je za svoj medijski i gastronomski rad 2020. odlikovan MBE odlikovanjem (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) koje kraljevska kuća dodjeljuje za dugogodišnji predani rad prema zajednici.

 U njegovim avanturama te u pripremi odličnih recepata moguće je uživati na kanalu 24Kitchen od 26. rujna, od ponedjeljka do petka u 14 sati pod nazivom “Ainsleyin jelovnik s tržnica".

Ainsley Harriott MBE
Profimedia Slavni kuhar je odlikovan MBE odlikovanjem za predani rad prema zajednici

A najbolji uvod u nove priče je recept po kojem Ainsley Harriott prirema patlidžane s divljim medom i šećerom od cimeta.

Patlidžani začinjeni divljim medom i šećerom od cimeta
Sastojci (za 2 do 4 osobe, vrijeme pripreme 8 do 10 minuta):

3-4 manja patlidžana (narezati na kolutiće od 2 cm)
malo ulja
tempura smjesa za prženje
1 šalica glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 jaje
1 šalica ledeno hladne mineralne vode (možda će vam trebati malo više)

Za poslužiti
sirovi med za prelijevanje
2 žlice šećera od cimeta
2 žlice šećera u prahu

Postupak:
Zagrijte ulje u velikoj, neljepljivoj tavi na 170-180 stupnjeva. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo u velikoj zdjeli i napravite malu udubinu u sredini. U zdjelicu ili staklenku dodajte jaje i mineralnu vodu te miješajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte ovu smjesu suhim sastojcima cijelo vrijeme muteći. Imajte na umu da ćete možda morati dodati još malo vode ako je smjesa pregusta. Umočite kriške patlidžana u tijesto pazeći da ste ih u potpunosti obložili smjesom za prženje. Pržite ploške patlidžana 3-4 minute dok ne porumene s obje strane. Izvadite. Ostavite da se ocijedi na papirnatom ručniku. Poslužite u zdjelicama, prelijte patlidžane medom i pospite ih šećerom.