Glumica Anita Matić Delić, koju ćemo od danas navečer gledati u novoj seriji 'Metropolitanci' na Prvom programu HTV-a, oduševljava svojim receptima za veganska jela koje nesebično dijeli na svom profilu na Instagramu pod hashtagom #glumicapakuha. Tijekom godina postala je prava stručnjakinja za vegansku kuhinju pa ne čudi što već dvije i pol godine redovito drži radionice u zagrebačkoj Makronovi. Tako 26. listopada priprema radionicu 'Plant based & eko za početnike', namijenjenu svima onima koji žele početi s veganskim načinom prehrane, ali ne znaju kako i od kuda krenuti. Tijekom radionice Anita će se prisjetiti svojih veganskih početaka i priznaje da jedva čekam svoja iskustva i recepte podijeliti s posjetiteljima. 

veganski grah anita matic delic
Dražen Kokorić 

Nepunih mjesec dana kasnije, Anita će u Makronovi održati radionicu 'Topla jela za hladne dane' na kojoj će kuhati cjelovita jela s namirnicama koje u jesensko-zimskom periodu zagrijavaju naš organizam i čine ga snažnijim. A 14. prosinca čeka nas prigodna radionica 'Blagdanski stol s Anitom i Marinom' - prvi puta Anita će radionicu voditi u suradnji s Marinom Brekalo (@brekalicious), kraljicom sirovih slastica i sirovojedstva, a polaznike vode na raw i vegansku blagdansku avanturu.

Kako je stigla jesen, tako je i Anita svoje recepte prilagodila godišnjem dobu, pa je nedavno podijelila recept za vegansko varivo od graha kojem neće moći odoljeti niti oni koji inače rado pojedu grah varivo s nekim suhomesnatim dodatkom.

Evo konkretnog ručka koji je gotov za samo 45 minuta. Puno ti je 45 minuta za ovakav zdrav i cjelovit ručak koji nije iz konzerve, a možeš ga imati i za sutra? Ha čuj, ne znam kaj da ti velim... Onda zovi Wolt, Glovo ili mamu... ma samo te izazivam da barem ponekad sebi i svom tanjuru posvetiš malo više vremena...”, poručila je duhovito Anita uz fotografiju svog finog graha čiji recept donosimo u nastavku.

grah anita md.jpg
Anita Matić Delić 

VARIVO OD GRAHA NA VEGANSKI NAČIN

1 šalica graha (namočiti preko noći)
3 šalice vode 
1/2 šalice bulgura
2 žlice maslinovog ulja
2 veća luka
4 češnja češnjaka
2 veće mrkve
2 žličica dimljene crvene paprike
1 žličica dimljene soli
2 prstohvata soli
1 žličica kurkume
1/2 žličice papra
malo chilija (po želji)
1 dcl crnog vina
2l povrtnog temeljca ili vode
šaka svježeg peršina

Namočeni grah isperite od vode u kojoj se namakao, stavite u ekspres lonac i prelijte sa 3 šalice vode. Kad zakuha poklopite i kad se razvije tlak smanjite vatru na najmanje. Kuhajte 45 minuta. Za to vrijeme u jednom loncu zakuhajte 2 litre vode ili napravite povrtni temeljac. Očistite i nasjeckajte povrće.

U drugom loncu na maslinovom ulju dinstajte 4-5 minuta luk, češnjak i začine uz povremeno dodavanje zakuhane vode ili temeljca. Dodajte mrkvu, vino i vode/temeljca toliko da prekrije sadržaj u loncu te pustite da kuha na laganoj vatri dok mrkva malo ne omekša, a vino ispari. Dodajte 1/2 šalice bulgura, dodajte 2 šalice zakuhane vode/temeljca i kuhajte 7-8 minuta.

Kuhani grah iz ekspres lonca procijedite od vode i dodajte ga u lonac s povrćem i bulgurom, ulijte ostatak zakuhane vode/temeljca do željene gustoće i pustite da varivo zakuha pa maknite. Dodajte sjeckani peršin.

Uz varivo možete poslužiti pržene tofu kobasice, prženi ili panirani tofu, posuti prženim sezamom i/ili ribanim dimljenim tofuom.