Ljubljana je grad uvijek vrijedan posjeta. Privlači arhitekturom, atmosferom, tržnicom, ljudima te naravno odličnim izborom raznolikih restorana. Od nedavno Ljubljana ima razlog više da je uskoro posjetite, a razlog je ni više ni manje nego pekarna. Ali ne bilo kakava pekarna već ona iza čijeg koncepta stoji svjetski slavna chefica Ana Roš. Smještena u samom centru grada, u Slovenskoj ulici, Pekarna Ana privlačila je već i činjenicom da se planira otvoriti, jer nije mala stvar kušati kruh devete najbolje chefice na svijetu (proglašena prema nedavnom izboru The Best Chef), vlasnice i chefice slavne Hiše Franko u Kobaridu, ovjenčane s dvije Michelinove zvjezdice, ikone gastronomije koja kroz svaki segment rada restorana brine o mikrolokalno uzgojenim namirnicama i izuzetnim sezonskim jelovnicima uvijek začinjenim umijećem storytellinga.

Mramor-72.jpg
Pekarna Ana Ana Roš

Znajući sve to, nemoguće je ne zapitati se kakvog je okusa kruh Ane Roš? Isto su se zapitali i brojni stanovnici Ljubljane koji su satima prije otvorenja stajali u redu kako bi među prvima i kušali proizvode Pekarne Ana koja sada Ljubljančanima ali i brojnim posjetiteljima pruža pogled u svijet izuzetne kreativnosti. A u ovoj novoj avanturi Ana Roš nije sama jer združenim snagama ovaj projket vode i Nataša Đurić, jedna od najistaknutijih predstavnica modernog europskog pekarstva, te Anže Kranjec, mladi slastičarski majstor školovan na Ecole Bellouet Conseil.

Nataša Đurić i Anže Kranjec, Pekarna Ana
Pekarna Ana Anže Kranjec i Nataša Đurić

“Otvaranje novog mjesta nikad nije laka odluka. Ideja je nastala kada je sjajna pekarica Hiše Franko Nataša Đurić sa mnom podijelila svoju spremnost za nove pothvate. Njegujući njezin nevjerojatan talent i potencijal, odlučili smo zajedno osmisliti novi projekt i pozvali Anžea Kranjeca da nam se pridruži. Jako sam uzbuđena zbog ovog projekta, jer su Nataša i Anže najbolji u svojim područjima, a moja kreativnost na stol donosi poseban štih i smjer gledanja” ističe Ana Roš.

Pekarna Ana, Ana Roš
Pekarna Ana 

Mramor-15.jpg
Pekarna Ana 

U ugodno uređenom prostoru možete odabrati nekoliko vrsta sourdough kruha, peciva, baguetta, cruffina, kroasana, keksa, a ovdje je svaki komad rezultat pažljivog promišljanja i djelovanja, onog u koji je Ana zajedno sa svojim timom utkala i ono po čemu je itekako poznata - počast lokalnom okolišu i slovenskom blagu – medu, soli, heljdi, bučinim sjemenkama i ulju, mesu i mliječnim proizvodima, siru i sezonskim delicijama poput kivija, kakija, bazge i jedinstvenih začina.

Mramor-59.jpg
Pekarna Ana 

Mramor-10.jpg
Pekarna Ana 

Za istaknuti je kako se svi proizvodi poslužuju isključivo od biorazgradivih materijala koji se mogu reciklirati. To je najljepši dodatak nedavnom priznanju „The World Best Chef Pristine“ koje je Ana Roš primila za iznimno poštovanje i korištenje najkvalitetnijih lokalnih proizvoda u restoranu baziranom na terroiru, pa ne čudi što joj ne cilj upravo taj koncept primjeniti i u novootvorenoj pekarnici.

Ekipa Pekarna Ana.jpg
Pekarna Ana 

“Po mom mišljenju, pekarne nude opušteniju atmosferu, brzi bijeg od poslova i obveza. Mjesto gdje možete uživati u brzom zalogaju, šalici svježe skuhane kave ili kupnji kruha za obitelj, mirna oaza jedinstvenog mirisa u koju možete svratiti na putu do posla, nakon ručka ili subotnjeg posjeta tržnici.” poručuje Ana Roš, a upravo su ove riječi i više nego dobar razlog za skorašnju posjetu Ljubljani. Sourdough & pastries mjesto Ane Roš otvoreno je od ponedjeljka do subote od 8 sati, a već prvi dani nakon otvorenja su potvrili kako je važno požuriti ukoliko želite okusiti ova krušna zadovoljstva.