Pečene jabuke klasik su među desertima, često rješenje kad se zaželimo nečeg slatkog u ovo jesensko vrijeme. Može se koristiti bilo koja vrsta jabuka te se može i poigrati s punjenjem - rezultat će uvijek biti ukusna slastica, savršena za ugodna jesenska poslijepodneva.

Recept koji smo odabrali danas su jabuke punjene grožđicama, cimetom, pekanima, maslacem i smeđim šećerom, a poslužit ćemo ih uz sladoled od vanilije. Za ovaj recept treba nam manje od sat vremena a ako nemate pekane, slobodno ih zamijenite s orasima ili ih sasvim izbacite iz recepta. Ne brinite, okus će svejedno biti božanstven!

Sastojci:
4 velike dobre jabuke
1/4 šalice smeđeg šećera
1 žličica cimeta
1/4 šalice nasjeckanih pekan, po želji
1/4 šalice nasjeckanih grožđica
1 žlica maslaca
3/4 šalice kipuće vode

apples-g3938232bf_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:
Prvo zagrijte pećnicu na 190°C. Dok se pećnica zagrijava, operite i osušite jabuke. Oštrim nožem za guljenje izrežite jezgru, ostavljajući donji dio jabuke netaknutim. Ako koristite nož za guljenje, prvo izrežite stabljiku, a zatim malom metalnom žlicom izdubite sjemenke i napravite rupu. Potom u zdjeli promiješajte smeđi šećer, cimet, nasjeckane grožđice i nasjeckane pekane (ako ih koristite).

Stavite jabuke u posudu za pečenje i svaku jabuku nadjenite smjesom za nadjev. Stavite komadić maslaca (četvrtinu žlice sa popisa sastojaka) na vrh nadjeva. Ulijte kipuću vodu na dno posude za pečenje.

Pecite 30 do 45 minuta, dok jabuke ne budu kuhane i mekane, ali ne prekuhane i kašaste. Kad su gotove, izvadite ih iz pećnice i prelijte ih sokom iz posude. Poslužite sa sladoledom od vanilije.