Danas ćemo radiit jedan veganski desert, točnije veganske čokoladne tartufe, ukusnu ali i zdravu slasticu za koju će nam trebati samo četiri sastojka. U biti, ovi tartufi su zapravo ganache, čokolada otopljena s vrhnjem, od kojeg ćemo napraviti kuglice te ubaciti neke dodatke, poput orašastih plodova, mrvica za posipanje i slično. Trebat će nam nezaslađena veganska čokolada, punomasno kokosovo mlijeko, datulje koje će nam zamijeniti šećer jer datulje dodaju malo teksture i slatkoće, ekstrakt vanilije te dodaci po želji - kakao prah u koji ćemo uvaljati tartufe ili pak neke druge dodatke kao što su lješnjaci, kokosovo brašno pa čak i himalajska sol. Za ovaj će vam recept trebati vremena ali vjerujte, vrijedi truda!

dessert-gb5fc92d06_1280.jpg
Pixabay 

Sastojci

Za ganache:
230 g nezaslađene čokolade narezane na kockice
1 ¼ šalice punomasnog kokosovog mlijeka
1 šalica datulja (8 – 12 datulja, bez koštice)
1 žličica ekstrakta kokosa (ili vanilije)
Za preljev:
kakao u prahu i/ili sitno nasjeckani orasi, naribani kokos, himalajska sol…

profimedia-0724814469.jpg
Profimedia 

Priprema:

Nazubljenim nožem usitnite komade čokolade. Što su manji komadići, to će se čokolada brže otopiti. Nasjeckanu čokoladu premjestite u zdjelu otpornu na toplinu. Konzervirano kokosovo mlijeko obično ima mast odvojenu od mliječnog dijela. Dakle, izlijte i stavite sve u blender i pulsirajte nekoliko puta da se sjedini. Zatim odmjerite 1 ¼ šalice. Neiskorišteni dio mlijeka možete koristiti u smoothiejima ili drugim receptima. Ulijte izmjerenu količinu natrag u blender. Uklonite koštice iz datulja i dodajte datulje u blender. Promiješajte kokosovo mlijeko i datulje dok smjesa ne postane relativno glatka. Prebacite smjesu u zdjelu prikladnu za mikrovalnu i zagrijavajte 1 minutu. Ovom smjesom prelijte nasjeckanu čokoladu. Prekrijte čokoladu i ostavite 1 do 3 minute da se čokolada otopi. Zatim sve zajedno promiješajte. Ako se čokolada nije sasvim otopila, stavite zdjelu u mikrovalnu pećnicu i zagrijte je 1 minutu. Ponovno promiješajte. Pokrijte i stavite u hladnjak na 4 do 6 sati ili preko noći.
Od dobivenog tijesta radite kuglice i stavite ih na papir za pečenje koji ste stavili u pleh. Kad ste napravili kuglice, stavite pleh u hladnjak na 30-tak minuta. Nakon što se kuglice ohlade, ponovno ih razvaljajte kako biste dobili precizniji oblik kuglice. Zatim uvaljajte kuglice u svoje omiljene nadjeve, kao što su kakao prah, sitno nasjeckani orašasti plodovi, mrvice… i uživajte!