Kao što smo i najavili, ovaj tjedan bavimo se vrganjima, donijeli smo i recept za juhu od ove sezonske namirnice a danas ćemo predstaviti recept za kremasti rižoto u kojem, pogađate, vrganji vode glavnu riječ. Riječ je o pravoj jesenskoj deliciji, može se raditi i sa svježim i sa sušenim vrganjima pa čak i sa drugim gljivama, poput lisičarki i smrčaka. Za ovaj recept trebat će nam oko 45 minuta a koristit ćemo sušene vrganje. Uživajte!
Sastojci:
Oko 1/2 šalice suhih vrganja
1 šalica vruće vode, za namakanje gljiva
2 žlice neslanog maslaca ili 3 žlice maslinovog ulja
1/2 sitno narezanog luka
1.5 šalica riže kratkog zrna, kao što je Arborio
1/3 šalice suhog bijelog vina, lagano zagrijanog
4 šalice goveđeg temeljca (može i voda ako nemate temeljca)
4 žlice neslanog maslaca
1/2 šalice svježe ribanog Parmigiano-Reggiano sira
1/2 šalice vrhnja, po želji
1 žlica peršina, usitnjenog
Sol i papar
Priprema:
Prvo potopite osušene vrganje u 1 šalicu vruće vode 15 minuta. U međuvremenu pirjajte luk na 2 žlice maslaca (ili 3 žlice maslinovog ulja) na srednje niskoj temperaturi. Kad luk lagano porumeni, prebacite ga na tanjur i umiješajte rižu u maslac (ili ulje) u loncu. Pirjajte rižu nekoliko minuta, dok ne postane prozirna, neprestano miješajući drvenom kuhačom da se ne zalijepi ili zagori. Vratite luk u lonac, umiješajte vino i nastavite miješati dok alkohol ne ispari, 1 do 2 minute. Zatim umiješajte prvu žlicu temeljca (ako koristite običnu vodu, dodajte i oko 3/4 žličice soli), pa dok se upije, usitnite gljive i procijedite tekućinu u kojoj su se natopile kroz cjediljku sa sitnim otvorom. Dodajte nasjeckane gljive i njihovu procijeđenu tekućinu za namakanje u rižu, a zatim nastavite dodavati temeljac (ili vodu) žlicu po žlicu, povremeno miješajući. Čim je riža al dente, ugasite vatru, umiješajte preostalu 1/4 šalice maslaca, 1/2 šalice naribanog sira, vrhnje (ako ga koristite), malo mljevenog papra, peršin i sol po ukusu. Pokrijte i ostavite 2 minute. Poslužite vruće, s preostalim naribanim sirom.
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju