U sezoni smo dunje, mirisnog, sočnog i aromatičnog voća koje se bere od rane jeseni sve do siječnja. Berba dunje počinje kada plodovi počnu mijenjati boju iz jarko zelene u intenzivno žutu i to radimo pažljivo jer su plodovi osjetljivi na pritisak. Ovo nježno voće daje nam toliko toga a nekako uvijek padne u drugi plan, iza jabuka ili krušaka čiji su bliski srodnici, iako su baš kao i jabuke pune pektina i vitaminima. Osim toga, neki povjesničari smatraju da je upravo dunja, a ne jabuka, bila zabranjeno voće u Edenu!

quince-g061d03fc0_1920.jpg
Pixabay 

Dunja potječe iz raznih dijelova Azije i Mediterana a plod raste na istoimenom stablu srednje veličine, koje dosegne visinu između 2,5 i 4 metra. Plod je u kruškolik, ovalan, okrugao ili kvrgav i ne može se jednostavno zagristi u njega jer je izrazito tvrd. Obiluje vlaknima, sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa tiamin, riboflavin i piridoksin te minerale bakar, željezo, kalij i magnezij. Svakodnevno konzumiranje dunje pokazalo se blagotvornim kod tuberkuloze, insuficijencije jetre, proljeva, dizenterije, čira na želucu te bolesti jetre i očiju. Poboljšava imunološki sustav, pomaže kod trudničke mučnine, kod alergijskih reakcija a zahvaljujući bogatoj opskrbi ploda antioksidansima, konzumacijom dunja smanjujemo metabolički stres, upalu i štitimo stanice od oštećenja slobodnim radikalima.
Također, dunje jako lijepo mirišu - svi znamo za onaj poznati miris dunja sa ormara koje su naše bake stavljale u sobe u jesen.

quince-gb7cc3ae28_1920.jpg
Pixabay 

U kulinarstvu, dunju je najbolje jesti kuhanu. Naime, čak i kad je zrela, sirova dunja ima vrlo žilavo meso i trpki, kiselkast okus. No, zato kad je skuhamo - stavimo je u posudu s vodom i malom količinom šećera te, po želji i začina kao što su vanilija, cimet, đumbir, zvjezdani anis…i pustimo da krčka dok meso ne omekša - možemo je jesti samu, uz jogurt, staviti u zobenu kašu, poslužiti uz pečenu svinjetinu. Također, čini i ukusan dodatak voćnim kolačima i pitama. Načini pripremanja dunje doista su raznovrsni - oguljena, kuhana, pirjana ili pržena... Zbog aromatičnog okusa i mirisa dodaje se u malim količinama kolačima od voća, pitama od jabuka, džemovima i raznim drugim jelima.

profimedia-0646071434.jpg
Profimedia 

Od dunje možemo pripremiti velik broj slatkih prerađevina, počevši od džemova, marmelada, kompota, želea, sira od dunja, ukusnog likera, dunja u vinu ili rumu do rakije dunjovače. Napomenimo i da sama riječ "marmelada" potječe od portugalske riječi marmelo, što znači dunja a upravo u Portugalu se i prvi put počela pripremati ta slastica.

profimedia-0317869868.jpg
Profimedia 

Tijekom tjedna donijet ćemo dva recepata s ovim aromatičnim voćem - doznat ćemo kako se radi kotonjata, odnosno sir od dunje te ćemo je staviti u - nedjeljnu pečenku!