Da, moguće je pripremiti odličan čips i kod kuće, što je dobra vijest za sve ljubitelje uživanja u ovoj grickalici za vrijeme uživanja u bingeanju serija ali i svjetskog nogometnog prvenstva. Za pripremu domaćeg čipsa potrebni su vam krumpir, sol i ulje. Ali važno je i kakav krumpir odabirete, stoga birajte plod bogatiji škrobom jer sadrži manje vlage te tako lakše postaju hrskavi I savršene zlatne boje. A kako narezati krumpir za čips? Od pomoći je mandolina za rezanje. Tanko narezan krumpir se prži na ulju zagrijanom na 180 stupnjeva i prži se u manjim količinama (veća količina koja se peče odjednom razlog je zašto krumpir ostaje nedovoljno hrskav).
Pečeni čips rastresite, posolite te poslužite uz vama omiljeni umak.
A za one koji osim krumpira vole i čips od batata, podsjećamo kako za pripremu vrijede ista pravila ali i mogućnost začinjavanja čili pahuljicama, kajenskim paprom, mediternskim začinima... Donosimo dva recepta,
Domaći čips od krumpira
Sastojci:
4 krumpira srednje veličine
3 žlice soliči
900 ml ulja za prženje
Priprema:
Krumpir operite, ogulite i narežite na tanke kriške. Koristite mandolinu za ovaj korak kako bi svi krumpiri bili jednake debljine. Narezani krumpir isperite pod hladnom vodom, a zatim ga prebacite u zdjelu s čistom vodom. Dodajte tri žlice soli i ostavite krumpir u vodi najmanje pola sata. Krumpir ocijedite i dobro osušite pomoću papirnatih ručnika. U dubljoj tavi ili loncu zagrijte ulje. Kada ulje postigne temperaturu od 180 stupnjeva, ubacite trećinu pripremljenog krumpira. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju, pržene izvadite na papirnate ručnike kako bi upili višak masnoće. Ponovite postupak dok ne ispečete sav krumpir. Posolite po ukusu i poslužite.
Čips od batata
Sastojci:
2 velika batata
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar
2 žličice začina po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite dva veća lima za pečenje te ih obložite papirom za pečenje. Operite i osušite batat. Narežite na kolutove debljine jedan centimetar. Prebacite u posudu i prelijte maslinovim ulje pa dobro promiješajte rukama. Poslažite kriške krumpira na limove, posolite i popaprite po ukusu. Pecite dok jedna strana batata ne poprimi lijepu zlatnu boju, otprilike 15 do 20 minuta. Izvadite iz pećnice pa pomoću špatule okrenite batat i vratite ga u pećnicu na još 10 do 15 minuta. Poslužite odmah uz omiljeni umak.