Današnji recept je onaj za juhu, idelano jelo za ove hladne dane. Uostalom, što nas može bolje ugrijati od vruće, bogate, začinjene juhe? Upravo jednu takvu kuhamo danas i to sa sirom i - pivom. Riječ je o inačici njemačkog recepta za juhu koju često možemo naći tijekom Oktoberfesta a mi ćemo u ovoj verziji dodati malo više začina u vidu jalapeño papričica. Sir koji koristimo je, pogađate, cheddar sir a pivo koje paše u recept je pilsner ili lager. Ostatak sastojaka i način pripreme provjerite u nastavku.


Sastojci:
Komad slanine od cca 25 dkg, narezan na kockice
stabljika celera, sitno narezana
1 manja glavica luka sitno nasjeckana
1 jalapeño papričica, očišćena od sjemenki i nasjeckana
2 velika režnja češnjaka, nasjeckana
1 žlica nasjeckanog timijana
Jedna boca lagera ili pilsnera od 3.5 dcl
Oko 2 1/4 šalice pilećeg temeljca
4 žlice neslanog maslaca
1/4 šalice višenamjenskog brašna
1 šalica gustog vrhnja
25 dkg cheddar sira, grubo nasjeckanog
12 dkg dimljenog cheddar sira, grubo nasjeckanog
Sol i papar

profimedia-0265059463.jpg
Profimedia 

Priprema:

U velikom loncu kuhajte slaninu na umjerenoj vatri dok se masnoća ne otopi i dok slanina ne postane hrskava, 7 minuta. Izvadite slaninu i stavite u zdjelu a na masnoću u loncu ubacite celer, luk, jalapeño papričicu, češnjak i majčinu dušicu i kuhajte na umjerenoj vatri, miješajući, dok sve ne omekša, 8 minuta. Dodajte pola piva i kuhajte dok se ne reducira na pola, 5 minuta. Dodajte pileći temeljac i pustite da lagano kuha.
U međuvremenu u maloj tavi rastopite maslac. Dodajte brašno i miješajte na umjerenoj vatri, dok lagano ne porumeni, oko 2 minute. Umiješajte tu smjesu u juhu dok se ne sjedini i pustite da zavrije. Kuhajte dok se ne zgusne, oko 8 minuta. Dodajte vrhnje, cheddar sireve i preostalo pivo te pirjajte uz povremeno miješanje dok ne postane gusto i kremasto, oko 5 minuta. Umiješajte slaninu i začinite solju i paprom. Dodajte nekoliko žlica temeljca ako je juha pregusta. Po želji naribajte sir po juhi i tako poslužite.