Današnja ideja za ručak su pileći ražnjići na grčki način, točnije souvlaki. Souvlaki je popularna grčka brza hrana koja se sastoji od malih komadića mesa (piletine, svinjetine, janjetine) i ponekad povrća pečenog na ražnjiću. Ovo jelo u Grčkoj se pripremalo i 2000 godina pr.n.e. na posebnim stalcima iznad žara a riječ ‘souvla’ označava upravo štapić na koji se meso nanizalo. Obično se jede ravno s grilla, dok je još vruć, a može se poslužiti uz ili unutar smotane lepinje, obično s limunom, umacima, povrćem poput narezanih rajčica i luka te prženim krumpirom kao prilogom.
Mi ćemo danas raditi Souvlaki od piletine a poslužit ćemo i Tzatziki umak iz kućne radinosti. A što nam sve treba za ovo ukusno jelo, provjerite u nastavku.
Sastojci:
Meso:
¼ šalice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, mljevena
2 žlice soka od limuna
1 žličica sušenog origana
½ žličice soli
70 dkg pilećih prsa bez kože i kostiju - izrezati na komade veličine zalogaja
6 drvenih ražnjića
Tzatziki umak:
1 obični grčki jogurt
½ krastavca - oguljenog, bez sjemenki i naribanog
1 žlica maslinovog ulja
2 žličice bijelog octa
1 režanj češnjaka, samljeven
Sol
Priprema:
Prvo pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, origano i sol u velikoj vrećici koja se može zatvoriti. Dodajte piletinu, protresite da se meso pomiješa s marinadom, istisnite višak zraka i zatvorite vrećicu; marinirajte u hladnjaku 2 sata. U međuvremenu pripremite Tzatziki umak: u zdjeli pomiješajte jogurt, krastavac, maslinovo ulje, ocat, češnjak i sol. Ohladite umak da se okusi pomiješaju, 1 do 2 sata. Drvene ražnjiće potopite u zdjelu hladne vode oko 15 minuta. Zagrijte roštilj na srednje jaku temperaturu i lagano nauljite rešetku (ili grill tavu). Izvadite piletinu iz marinade i navucite je na namočene ražnjiće. Pecite ražnjiće na prethodno zagrijanom roštilju ili grill tavi, često okrećući dok ne porumene sa svih strana i dok piletina više ne bude ružičasta u sredini, oko 7 do 8 minuta po strani. Poslužite uz tzatziki umak.