Sjećate li se uzbuđenja od prošle godine kada je na kanalu National Geographicu u sklopu serijala ‘Neistražene kuhinje’ objavljen nastavak posvećen Istri? Onaj u kojem je slavni chef Gordon Ramsay s domaćinom, chefom Davidom Skokom, otkrio najbolje od Istre, vrhunske domaće proizvode - od ukusnih tartufa i sireva do maslinova ulja? Onda se zasigurno sjećate kako je priču o vrhunskom istraskom maslinovom ulju ispričala Lena Puhar O'Grady, arheologinja i povjesničarka umjetnosti, osoba koja stoji iza brenda maslinovog ulja Brist iz Vodnjana, te koja, kao dio tima, na odličan način vodi prezentacije, edukacije i brend marketing. Zato je bilo posebno zadovoljstvo prisustvovati predblagdanskom druženju u kojem su okupljeni mogli čuti priču o brendu, naučiti više o tri od ukupno šest tipova ulja koje proizvode; jedno monosortno – ulje Vodnjanske Buže i dvije kupaže – blagog i intenzivnog okusa. Tijekom vođene degustacije, uzvanici su imali priliku naučiti pravilno kušati i opisati ulje i prepoznati karakteristike koje ukazuju na visoku kvalitetu ulja, kao što su svježina i bogatstvo aroma u mirisu, te uravnotežena gorčina i pikantnost u okusu.
Raznoliko društvo okupljeno na omiljenoj zagrebačkoj adresi Broom44 imalo je priliku uživati i u odabranim sirevima istarske mljekare Latus, uz foccacciu pekare Breadclub, a kušanje je zaokruženo soudough galette-om s kruškama, osmišljenom za tu prigodu od strane Janje Benić, poznate food bloggerice koja djeluje pod profilom @janjolinka.
Galette je poslužen uz kozji sir te karamel od kozjeg mlijeka Stancije Kumparička, uz nezaobilaznu kapljicu ulja Exclusive Selection, ograničenog izdanja napravljenog od probranih maslina sa stoljetnih stabala. Novoj berbi, koja je trenutak koji zaokružuje cjelogodišnji maslinarski trud, nazdravilo se posebnim “vinom za fešte” - Vin de Rosa od prosušenih bobica vinarije Babos iz Vodnjana koja njeguje tradicionalan način proizvodnje ovog vina tipičnog za Vodnjan.
Kroz priču o uljima zanimljiva se pokazala i priča o dizjanu boca i etiketa, iza kojih stoji dizjanerica Tina Erman Popović. Njihove su etikete različitih boja s motivom lista i ploda masline koji se slaže u vertikalan, horizontalan ili križni uzorak, te se postiglo da svako ulje priča svoju priču. A ta se priča možda i najbolje može doživjeti posjetom Brist maslinicima gdje kroz vođenu šetnju posjetitelji imaju priliku učiti ne samo o maslinicima i uljima već otkriti snagu tradicionalne baštine, suhozida, kažuna, te doživljaj kako se u sve to uklapa kapelica s freskama iz 13. stoljeća, te koliko je poseban pogled na Brijune iz maslinika. Ovo je svojevrsna pozivnica da u toplijem dijelu godine doživite ovo iskustvo a najbolja priprema za to neka bude uživanje u vrhunskim uljima.