Iako je nastao prije više od sto godina, negroni, koktel od svega tri sastojka u jednakim omjerima - 20ml gina, 20ml vermoutha i 20ml Camparija - posljednjih je godina jedno od najpopularnijih miješanih pića. Riječ je o koktelu neobične kombinacije gorčine i slatkog okusa, koji je definicija ravnoteže i jednostavnosti, a njegova kontinuirana popularnost ne iznenađuje.

profimedia-0294498126.jpg
Profimedia 

Ima više verzija o tome kako je nastao negroni ali najčešće pričana je ona da je izumljen u Caffe Casoniju u Firenci u Italiji 1919. Legenda kaže da je grof Camillo Negroni zamolio svog prijatelja, barmena Forsca Scarsellija, da ojača njegov omiljeni koktel Americano (poznat i kao Milano – Torino, mješavinu Camparija (iz Milana), slatkog vermoutha (iz Torina), i soda vode sa dodatkom kriške limuna), tako što je sodu zamijenio s ginom. Scarselli je dodao i ukras od naranče, umjesto limuna koji biste obično dobivali s Americanom, i piće je postalo hit. Veliki obožavatelj negronija bio je književnik Ernest Hemingway a danas ga nalazimo na popisu omiljenih koktela brojnih zvijezda.

cocktail-g7f32f3fb5_1920.jpg
Pixabay 

Negroni danas ima i brojne varijacije, poput Kingston Negronija s rumom i malo bjelanjka za teksturu; tu je i španjolski Negroni sa sherryjem i Boulevardierom (Negroni s viskijem!); bijeli negroni sa blijedožutim i gorkim švicarskim aperitivom, Suze i Lillet Blanc; i Oaxacan Negroni, gdje mezcal mijenja gin. I naravno, tu je i Negroni Sbagliato, odnosno negroni s proseccom koji je trenutno jako in.

A kako ga i vi možete napraviti kod kuće? Vrlo jednostavno, trebaju vam jednaki omjeri sastojaka - 20ml gina, 20ml vermoutha i 20ml Camparija te naranča za ukras. Negroni se ne miksa nego - slaže. Dakle, prvo u kristalnu čašu stavite led te slažite ostale sastojke te na kraju dodajte koru naranče koju, ako želite, možete prethodno i karamelizirati. Živjeli!