Nije rijetkost da se nutricionisti ne mogu složiti oko korisnosti i štetnosti određenih namirnica i prehrambenih navika, no ako oko nečega jesu složni, onda je to da je doručak najvažniji obrok u danu koji nipošto ne biste smjeli preskakati te biste trebali paziti da je uravnotežen i zdrav, a zbog čega se upravo granola predlaže kao jedna od boljih opcija.

Granola su žitarice koje najčešće jedemo upravo za doručak i koje imaju sličnu hrskavu teksturu kao i muesli. Iako postoji mnogo varijacija granole, ona se obično sastoji od orašastih plodova, zobi i voća. Najčešće je u pitanju sitnija zob koja je povezana uljem i nekim oblikom ljepljivog zaslađivača poput meda ili sirupa, prije nego što se ispeče kako bi se formirali hrskavi, ukusni grozdovi

Iako granola slovi za super zdravu opciju, važno je voditi računa o veličini porcije koju konzumiramo kao i o vrsti granole koju kupujemo jer oboje može ozbiljno dovesti u pitanje zdravlje iste.

Ono što je najvažnije jest da izbjegavate granolu koja obiluje skrivenim šećerom te dodacima koji nisu pretjerano zdravi, a svakako biste trebali isprobati i sve popularnije granola cups - čašice izrađene od granole i pečene u kalupima za muffine koje se, jednom kad se ispeku, mogu jesti danima u kombinaciji s jogurtom i voćem po želji. Na internetu se može naći nekoliko različitih recepata, a mi vam donosimo onaj najjednostavniji.

Sastojci za 12 čašica:

- 2 banane

- 100 g meda

- 1 čajna žličica ekstrakta badema

- 125 g sitnijih zobenih pahuljica

- 1 žličica cimeta

- 1 prstohvat soli

Priprema:

Zgnječite dvije banane u posudi, a zatim im dodajte med i ekstrakt badema. Dobro sve promiješajte i ostavite sa strane. Odvojeno pomiješajte zobene pahuljice, cimet i prstohvat soli u velikoj posudi, a zatim dodajte smjesu od banana i sve dobro izmiješajte. Namastite kalup za muffine i raspoređujte dobivenu smjesu u kalup oblikujući čašice. Ostavite oblikovane šalice u kalupu na hladnom 30-60 minuta, a zatim ih stavite peći na 15-20 minuta na 180°C. Izvadite ih kada poprime zlatnu boju i pustite da se ohlade, a zatim ih poslužite i uživajte u kombiniranju s jogurtom i svježim voćem po želji.