Kao što joj i samo ime govori, ova dijeta podrazumijeva da u prosjeku unosite oko 1200 kalorija dnevno, a uključuje 3 obroka dnevno uz jedan međuobrok, te nema gladovanja i uskraćivanja.
Dijeta '1200 kalorija' temelji se na smanjenom unosu ugljikohidrata, što znači smanjeni unos kruha, tjestenine i šećera. Uglavnom se radi o unosu mesa, ribe, jaja, zelenog povrća, ulja i mliječnih proizvoda. U minimalnim količinama dopušten je unos shea maslaca jer sadrže vrlo malo ugljikohidrata.
Kada su u pitanju namirnice bogate ugljikohidratima, dopušten je unos cjelovitih žitarica i povrća, jer sadrže dovoljnu količinu nutrijenata, antioksidansa i vlakana.
Ovako izgleda primjer sedmodnevnog jelovnika u okviru dijete '1200 kalorija':
Prvi dan
Doručak: 50 g nemasnog jogurta, pola šalice sitno nasjeckanog svježeg voća, 2 dl biljnog čaja bez šećera i zaslađivača
Ručak: dva kuhana jaja, tri svježe rajčice, svježi krastavci (do 20 g) i parmezan (do 30 g)
Međuobrok: jedna kriška tosta, jedna kašika sira i jedna šljiva
Večera: 200 g salate s plavim patlidžanom.
Drugi dan
Doručak: jedna kriška integralnog kruha, dvije žlice marmelade, kava s mlijekom bez zaslađivača i šećera
Ručak: pečena pureća prsa (do 100 g), kuhani karfiol (do 200 g), kupus salata (150 g) začinjena limunovim sokom, jedna jabuka
Međuobrok: sok od cijeđene naranče (2 dl), jedna bonjita
Večera: špageti u umaku od rajčice (do 200 g), kuhani grašak (oko 100 g), kuhana mrkva (200 g).
Treći dan
Doručak: zdrave žitarice (oko 100 g), nemasni jogurt (oko 50 g)
Ručak: pečena puretina (100 g), kuhane ili pečene gljive (do 100 g), kuhani špinat (do 150 g)
Međuobrok: dvije kriške integralnog kruha, dvije žlice sira
Večera: pečena junetina s malo soli (do 120 g), svježa zelena salata (100 g), tri svježe rajčice.
Četvrti dan
Doručak: pet slanih krekera, jedna žlica sira, jedna šalica nezaslađenog čaja
Ručak: kiseli kupus (200 g), kuhani celer (200 g)
Međuobrok: tost i marmelada (dve kašike na dve kriške)
Večera: pečena riba (100 g), kuhane šparoge (200 g), mozzarella (30 g).
Peti dan
Doručak: mlijeko (2dl) sa cjelovitim žitaricama (50g)
Ručak: riža (200 g) s tunom (50 g), kuhana mrkva (200 g) i kuhani špinat (450 g)
Međuobrok: nemasni jogurt (50 g) i žitarice (100 g)
Večera: pečena piletina (120 g), salata od kupusa (100 g) s limunovim sokom i kuhanim gljivama (50 g).
Šesti dan
Doručak: dvije kriške prepečenog kruha s dvije žlice marmelade, kava s mlijekom bez šećera i zaslađivača
Ručak: kuhani kukuruz (200 g), salata od crvenog kupusa (200 g), mrkva (200 g)
Međuobrok: kriška integralnog kruha, jedna žlica sira, svježe cijeđeni prirodni sok (2dl)
Večera: janjeće pečenje (120 g), špinat (200 g), jedna breskva.
Sedmi dan
Doručak: pet slanih krekera, žlica sira, šalica nezaslađenog čaja
Ručak: špageti (200 g) u umaku od rajčice, mozzarella (30 g), nemasni jogurt
Međuobrok: kava s mlijekom bez šećera
Večera: tri komada pileće šunke, kuhana mrkva (200 g), kuhani grašak (100 g).