Mnogi ljudi ne mogu zamisliti jutro bez mirisa i okusa kave, tog čarobnog napitka koji nas razbudi u samo nekoliko trenutaka. Nekima je to prvi ritual koji obave čim otvore oči, dok drugi uživaju nakon doručka. No, kava ima svoja pravila – postoje namirnice s kojima je nikako ne smijete kombinirati. Evo pet kombinacija koje treba izbjegavati:
Kava i mliječni proizvodi – loša kombinacija za kalcij i probavu
Dodavanje mlijeka u kavu može se činiti kao savršen način da ublažite njezin intenzivan okus, ali nije idealno za vaše zdravlje. Kofein ometa apsorpciju kalcija iz mliječnih proizvoda, što je posebno važno za starije osobe koje žele održati gustoću kostiju. Osim toga, mnogi mogu osjetiti simptome poput nadutosti ili probavnih smetnji kada kombiniraju ove dvije namirnice. Ako ste ljubitelj kave s mlijekom, možda je vrijeme da razmislite o promjeni navike.
Čokolada i kava – kofeinski šok za tijelo
Kombinacija čokolade i kave može rezultirati prekomjernim unosom kofeina. Ova kombinacija pojačava simptome poput nesanice, tjeskobe i ubrzanog rada srca. Osim toga, šećer u čokoladi dodatno pojačava učinak kofeina, što može dovesti do naglih oscilacija razine šećera u krvi.
Kava i sok od naranče – previše kiseline za želudac
Naizgled osvježavajuća kombinacija kave i soka od naranče zapravo je loša za probavni sustav. Kiselost oba pića može uzrokovati povećanu proizvodnju želučane kiseline, što može dovesti do žgaravice ili probavnih smetnji. Ova se neugodnost javlja bez obzira radi li se o svježe cijeđenom soku ili onom iz trgovine.
Kava i alkohol – opasna iluzija energije
Iako kava može djelovati kao način da se 'neutralizira' sedativni učinak alkohola, ova kombinacija prevari vaše tijelo. Stimulativni učinci kave prikrivaju učinke alkohola koji može potaknuti prekomjerno konzumiranje i dehidraciju. Bez obzira radi li se o pivu, vinu ili koktelu, ovu kombinaciju najbolje je izbjegavati.
Začinjena hrana i kava - udarac za želudac
Kombinacija kave i začinjene hrane pravi je izazov za probavni sustav. Obje namirnice potiču stvaranje želučane kiseline, što može izazvati neugodnu žgaravicu i nelagodu u želucu. Začinjena jela poput tacosa s umakom od čilija dodatno iritiraju želudac u kombinaciji s kavom.