Dijetetičarka Daria Rusakova sastavila je popis fermentiranih mliječnih proizvoda koji nisu tako zdravi kao što se misli.
1. Jogurt s aditivima
Jogurti s raznim dodacima nisu prirodno mlijeko, jer sadrže puno više ugljikohidrata nego bilo koji drugi fermentirani mliječni proizvod. Zbog umjetnih dodataka i velike količine šećera, koji remeti apsorpciju kalcija, više spadaju u slatkiše nego u mliječne proizvode.
2. Mliječni proizvodi bez masnoće
Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mliječni proizvodi zapravo su sve samo ne to. Činjenica je da se škrob dodaje u sastav ovakvih jogurta kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je jednako kalorična kao i ugljikohidrati. Problem leži u tome što mlijeko bez masnoće ne zasićuje organizam, već, naprotiv, potiče apetit povećavajući razinu šećera u krvi.
3. Masno vrhnje
Kiselo vrhnje s udjelom masti od 25-30 % jedna je od najtežih probavnih namirnica, ometa rad gušterače i jetre. No, to ne znači da se ove namirnice trebate potpuno odreći. Kako biste izbjegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je samo uzimati onu s nižim udjelom masti, 10-15 %, piše Krstarica.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.