Dijetetičarka Daria Rusakova sastavila je popis fermentiranih mliječnih proizvoda koji nisu tako zdravi kao što se misli.

1. Jogurt s aditivima

Voćni jogurt.jpg
Shutterstock 

Jogurti s raznim dodacima nisu prirodno mlijeko, jer sadrže puno više ugljikohidrata nego bilo koji drugi fermentirani mliječni proizvod. Zbog umjetnih dodataka i velike količine šećera, koji remeti apsorpciju kalcija, više spadaju u slatkiše nego u mliječne proizvode.

2. Mliječni proizvodi bez masnoće

Jogurt
Shutterstock 

Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mliječni proizvodi zapravo su sve samo ne to. Činjenica je da se škrob dodaje u sastav ovakvih jogurta kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je jednako kalorična kao i ugljikohidrati. Problem leži u tome što mlijeko bez masnoće ne zasićuje organizam, već, naprotiv, potiče apetit povećavajući razinu šećera u krvi.

3. Masno vrhnje

Vrhnje
Shutterstock 

Kiselo vrhnje s udjelom masti od 25-30 % jedna je od najtežih probavnih namirnica, ometa rad gušterače i jetre. No, to ne znači da se ove namirnice trebate potpuno odreći. Kako biste izbjegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je samo uzimati onu s nižim udjelom masti, 10-15 %, piše Krstarica.