Kaže se da je Nova godina savršeni izgovor da krenemo ispočetka, da probamo nešto novo i da razmislimo o promjenama, psihičkim i fizičkim. 

Jedan od načina osvježavanja svog izgleda jest mijenjanje frizure i isprobavanje nečeg novog. Ne mora biti ekstremno, niti mora izgledati kao da se mnogo toga promijenilo, ali novi kroj ili stilski trik može učiniti da se osjećate kao potpuno nova osoba.

Donosimo vam prognozu trendova za 2022. godinu, prema mišljenju frizerskih stručnjaka.

1. Slojevito i redovito šišanje 

Jako dobro šišanje nužno je za održavanje kose zdravom i lijepom. Dobra struktura i forma stiliziranja bitne su kako bi kosa izgledala svježe i bila u trendu. Važno je prilagoditi dužinu kose vašoj formi lica i životnom stilu. Važno je također naglasiti prirodnu formu kose, bila ona kovrčava, valovita ili ravna. Frizeri naglašavaju važnost prezentiranja prirodne strukture jer na taj način vaša kosa diše kako bi i trebala.

2. Svevremenski bob 

Vintage nikada ne može zastarjeti. Valoviti styling i asimetrični razdjeljak kose mogu učiniti da izgledate svježije i živahnije. Velika prednost takvog stylinga jest što ga lako možete ponoviti kod kuće kada vidite kako to radi vaš frizer. Ova opcija je među najboljima za gustu kosu - kaže Monica Davis, profesionalna frizerka i osnivačica bloga 'MyStraightener'.

Oštar bob jedan je od najmodernijih stilova sezone. Frizeri objašnjavaju da iako ideja o bobu s grubom linijom kose nije nova, još uvijek izgleda impresivno i ostaje u trendu.

3. Pletenice bez čvorova

Zamršeni razdjeljci i uzorci oduvijek su bili popularni u afričkoj kulturi, a u novoj godini posebno će biti popularne takozvane 'knotless box braids' u različitim veličinama i bojama. 

Sve su što želite u frizuri. Ne samo da izgledaju cool, već su svestrane i laskave.

4. Sjajno feniranje 

Već neko vrijeme preferiramo frizure koje se doimaju umjetnički razbacane, koje ne zahtijevaju održavanje i ne zahtijevaju napor, ali mnogi frizeri predviđaju povratak na staro feniranje i finiji pristup kosi.

Adele obožava fen frizuru
Profimedia 

Najpoznatije lice s takvom frizurom je bez sumnje Adele, no nosile su ju i poznate balkanske influencerice poput Anastasije Grujić. 

5. Skupi finishing touch

Čak i ako vas još uvijek ne dovodi u iskušenje sjajno feniranje, jedan od načina da iskoristite trend luksuznog izgleda jest uglačan završetak frizure, bez obzira na izgled kose. Profesionalno feniranje savršen je način da postignete ovakav skupi izgled vaše kose. No, ako ju stilizirate kod kuće, potražite proizvode koji vam stvaraju taj finiš. 

 6. Izobilje dodataka

Vidjeli ste velike mašne upletene u frizure na Chanelovoj nedavnoj reviji Metiers D’Art 2021. i francusku influencericu Camille Charriere, nježnu vjenčanu kosu s perlama - oboje su znak stvari koje dolaze.

Stručnjaci predviđaju da će trake za kosu, mašne, ukosnice, šalovi i kopče biti u modi 2022. godine: 'Bez obzira koju frizuru odaberete, ukrasi za kosu su in!'

7. Prirodne kovrče i valovi

Ove godine frizure su dobile tretman iz 70-ih, s pramenovima koji divljaju, isprekidanim krajevima vlasi i divljim kovrčama koje su postale sve popularnije kako je godina odmicala.

Taj rock ‘n’ roll završetak ne vodi nikamo, što je dobra stvar jer također ide ruku pod ruku s kontinuiranim kretanjem prema prihvaćanju naše prirodne teksture i izvlačenju najboljeg iz naših kovrča. 

Glavna poruka frizerskih stručnjaka jest da na bilo koji način istaknete vašu prirodnu kosu ili ako je potrebno isprobate neki modni dodatak za kosu kao svjež doprinos vašoj frizuri.