Brojni ljubitelji kruha od domaćeg kvasca ne znaju što bi s viškom startera, a stručnjakinja za kruh i peciva od sourdough tijesta Martha de Lacey donosi savjete kako ga upotrijebiti, odnosno što učiniti da ga ne morate baciti.

“Sav višak startera stavite u takozvano 'odlagalište', staklenku koju možete držati u hladnjaku, gdje će nastaviti sporo fermentirati čak i ako ga ne hranite. Nakon nekog vremena će posivjeti, postati još kiseliji i malo više tekuć, ali to je sve u redu, nemojte se brinuti”, poručuje Martha.

Što s viškom startera?
Shutterstock 

Dodaje kako se višak startera može dobro iskoristiti za palačinke, vafle, kekse, muffine, tijesto za pohanje pilatine na pariški...

“Kako brašno fermentira, gluten se počinje raspadati i prestaje djelovati. A primjerice za browniese baš želite slabi gluten kako kolači ne bi bili gumeni”, nastavlja de Lacey.

Što s viškom startera?
Shutterstock 

Slično misli i Edd Kimber, autor knjige 'One Tin Bakes', koji višak startera koristi za kruh od banane te krekere s maslinovim uljem i sirom, a i sjajna Slovenka Anita Šumer ima pregršt trikova kako iskoristiti višak startera. Uvijek postoji i netko tko se još nije zarazio kvasomanijom, a kome možete darovati višak.