Simpatična domaća glumica Anita Matić Delić, ujedno je i velika zaljubljenica u gastronomiju, pa često dijeli recepte za delicije koje je sama isprobala. Ovog puta pripremala je ukusni jesenski rižoto od gljiva s povrćem. 'Nebrojene su kombinacije namirnica s kojima možemo napraviti dobar rižoto, a meni je ova jedna od dražih. Možda zato što je nastala sasvim slučajno jednom davno kada mi je nestalo crvenog luka, a imala samo poriluk. Gljive i poriluk su odlična kombinacija! Sve sam radila odokativno prepuštena mirisima koji me vode do konačnog ishoda Rezultat? Sve smo slistili i nije ostalo za poslije. Pokušat ću s vama podijeliti svoju odokativnu verziju, a vi se igrajte na svoj način‍', poručila je Anita, a njezin recept donosimo u nastavku. 

Sastojci:

1 poriluk

3 režnja češnjaka, protisnutog

gljive cca 250-300g (ne znam točno koliko sam ih imala)

1 žličica mljevene crvene paprike

2 prstohvata mirisnih trava (provansalske ili sl.)

sol i papar, količina po želji

maslinovo ulje

1 šalica smeđe basmati riže

voda za podlijevanje

šaka svježeg peršina

Priprema:

‍Na ulju dinstajte narezani poriluk, češnjak i crvenu papriku par minuta. Zatim dodajte mirisne trave, promiješajte pa dodajte gljive. Dinstajte par minuta pa dodajte šalicu oprane basmati riže i sve prekrijte vodom. Poklopite i na laganoj vatri pustite da se krčka (cca 30 min. odnosno dok riža nije skuhana) uz povremeno podlijevanje vodom. Pred kraj ubacite šaku svježeg nasjeckanog peršina i sve promiješajte. 

Nisam stigla fotkati jer su gladna usta jaukala

 'Gljive su po izboru, mogu biti svježe ili suhe (suhe prethodno namočite). Ja sam danas imala kombinaciju suhih vrganja i svježih gljiva koje je moj muž kupio na placu, ali je zaboravio kako se zovu. Uz rižoto sam pržene šnicle seitana i domaću ukiseljenu ciklu, ali to nisam stigla fotkati jer su gladna usta jaukala. Inače stvarno imaju strpljenja za moje photo sessione‍', zaključuje glumica.