Osim samog tijesta u pripremi ovih kolačića važan je i nadjev, mliječna krema od karamele koju možete pripremiti ili kupiti gotovu pod nazivom Dulce de Leche. Za one željne slatkog izazova više, preporuka je pripremljene kolačiće preliti glazurom od tamne ili bijele čokolade. Za početak krenimo s osnovnim receptom!

Alfajores kolačići

350 g kukuruznog brašna
200 g glatkog brašn
200 g šećera u prah
250 g maslaca sobne temperature
1 jaje
2 žumanjka
1 žličica praška za pecivo
1 vanilin šećer
½ žličice praška za pecivo
1 žličica naribane limunove korice
2 žličice brendija

Za nadjev
350 g mliječne karamele (Dulce de Leche)

Za ukras
kokosovo brašno, šećer u prahu


U posudi pomiješajte te izmiksajte omekšali maslac i šećer kako bi dobili glatku, kremastu smjesu. Dodajte jaje i žumanjke, umutite pa dodajte brendi, limunovu koricu i sve suhe sastojke. Važan je savjet da sve suhe sastojke prethodno prosijete kako bi tijesto bili prozračno, jer to je razlog zašto su ovi kolačići tako prhki. Umijestite tijesto te ga ostavite da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta. Razvaljajte tijesto na debljinu od 5 mm. Okruglim kalupom izrežite kolačiće. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Kolačiće posložite na papir za pečenje uz razmak od 2 cm, te pecite do 25 minuta. Važno je da kolačići ostanu svjetle boje. Ohlađeni kolačić premažite kremom od mliječne karamele, poklopite drugim keksićem, lagano pritisnite, skinite višak kreme te po želji pospite s kokosom ili šećerom u prahu. Dobar je savjet i da dio brašna možete zamijeniti s jednakom količinom mljevenih badema.

Pripremamo Alfajores kolačiće
Profimedia