Jeste li čuli za birriju? To je sočni, začinjeni mesni ragu koji vuče podrijetlo iz države Jalisco u Meksiku. Tijekom 2020. to je bilo jedno od traženijih jela u ponudi food truckova u Americi a predviđanja govore da će tijekom 2021. zaživjeti na svjetskog street food sceni. U prilog tome ide i podatak da je prošle godine pretraživanje recepta za birriju poraslo za čak 235%!
A mi vam u nastavku donosimo upravo to - recept za ovo ukusno meksičko jelo koje možete posluživati na razne načine - od onog tradicionalnih birria tacosa, preko birria quesadillasa pa sve do - birria pizza!

Možete je poslužiti uz tacose
Profimedia Možete je poslužiti uz tacose

Sastojci:
10 velikih guajillo čilija (duljina oko 5 1/2 inča), očišćeni; umjesto guajille, može i poblano)
2 poblano čilija, očišćena
8 šalica vode, plus još po potrebi
1.5 žličice jabučnog octa
5 češnja češnjaka, oguljeno
1 1/4 žličice svježeg lišća timijana
1 žličica crnog papra u zrnu
1 žličica suhog meksičkog origana
1/2 žličice sjemenki kima
1 žlica soli, plus još po ukusu
Tri kilograma pečenog goveđeg hrbta, s masti, izrezana na kockice
1 lovorov list

Za posluživanje:
1 srednje bijeli luk, narezan na kockice
1 svežanj svježeg korijandera, grubo nasjeckan
Tortilje od kukuruza, riža i grah

Priprema:
1. U srednje velikom loncu na jakoj vatri pomiješajte čilije i ulijte dovoljno vode da ih pokrije te pustite da zavrije. Smanjite vatru na srednje jaku i pirjajte dok papričice ne omekšaju, oko 10 do 15 minuta.
2. Žlicom s prorezima premjestite papričice u staklenku blendera. Dodajte 1 šalicu tekućine u kojoj ste kuhali čili, zatim jabučni ocat, češnjak, timijan, papar, origano, kim i sol. Čvrsto zatvorite poklopac blendera i miješajte dok smjesa ne postane glatka, negdje oko 30 sekundi do 1 minute. Pustite da se potpuno ohladi.
3. Kad se smjesa ohladi, ulijte je u vrećicu sa zatvaračem. Dodajte govedinu i lovorov list i zatvorite vrećicu istiskujući što više suvišnog zraka. Stavite u hladnjak najmanje 4 sata a možete i čak na 2 dana. Što se meso duže marinira, to će imati više okusa.
4. Govedinu i smjesu prebacite u pećnicu ili u gusov lonac. Dodajte 8 šalica vode. Na jakoj vatri pustite da meso i tekućina prokuhaju. Pokrijte, smanjite vatru na najnižu i kuhajte dok se meso ne skuha i može lako usitniti, oko 3 do 4 sata. Kušajte i po potrebi dodajte soli. Uklonite lovorov list.
5. Možete poslužiti na tri načina - staviti malo mesa i juhe u posudu, a zatim obilno dodati luka i korijandera. Također, malo usitnjene govedine možete staviti u toplu tortilju i dodati luk i korijander, ili pak govedinu poslužite na tanjuru s rižom i grahom.