Koliko ste puta čuli - Ako te nešto boli, najbolje ti je uzeti kadulju, ona ti je za sve. I jest, zaista je za sve - od liječenja do kuhanja. Brojne prednosti ove samonikle biljke otkrili su još stari Egipćani koji su je koristili za balzamiranje i mumificiranje a i u antici se hvalila njezina ljekovitost, aromatični okus te se koristila u raznim obredima. Stari su je narodi upotrebljavali kao lijek za gotovo sve bolesti pa je se može naći u receptima liječnika u starom Egiptu, Heladi i Rimu, na istoku i na zapadu a u Srednjem vijeku je čak otisnuta i knjiga o tome kako pomaže kod reume, bolesti usne šupljine i grla, probavnih smetnji, upale mjehura… Uostalom, još iz starog Rima potiče i njezin naziv Salvia, od latinskog glagola salvum što znači spasiti, dakle, možemo reći kako je ova biljka - spasiteljica. Salvia je i danas zovu u mnogim zemljama, a i kod nas je poznata i kao žalfija.
Kadulja iliti žalfija, dakle, samonikla je biljka koja raste uglavnom u mediteranskom podneblju, u kamenjarima, u niskim grmovima, visine 30-70 cm, s jakim korijenom. Njezini listovi su uski, eliptični, s dugom peteljkom a ima ljubičaste cvjetove koji cvatu u svibnju i lipnju. Cijela je biljka prekrivena gustim dlakama, što joj daje sivozelenu do srebrnu boju. Sije se u travnju i svibnju, životni joj je vijek šest do sedam godina a može se uzgajati i kod kuće, u vrtu ili i tegli, nebitna joj je vrsta zemlje samo joj je važno da je na toplom, mirnom i sunčanom mjestu, u zavjetrini. Listovi se mogu brati tijekom cijele godine jer brzo narastu novi, a cvijet se sabire u svibnju i lipnju. Suši se na sjenovitom i zračnom mjestu. Cvijet kadulje vole i pčele pa ne čudi što je njezin med jedan od najljekovitijih.

Jak i oštar okus kadulje jelima daje posebne okuse
Profimedia Jak i oštar okus kadulje jelima daje posebne okuse

Ova atraktivna vrtna biljka neizostavan je dodatak u svakoj kuhinji, njezin aromatičan, jak i oštar okus jelima daje posebne okuse. No, s njom treba oprezno, jer ako se pretjera, prekrije druge okuse i mirise. Posebno se koristi kod pripreme masnih jela jer, osim arome koju daje jelima, djeluje i na bolje izlučivanje žuči te tako olakšava proces probave. Kao začin se koriste svježi i suhi listovi bez peteljke, cijeli ili usitnjeni. Svježi listovi su ukusniji i manje opori. Zapravo, kadulja je najbolja ako se upotrebljava svježa, a umotana u papirnati ručnik može se čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Ako je sasušite, spremljena u dobro zatvorenu posudu, kadulja će svoja svojstva zadržati i do godine dana.
Kadulja je ima aromatičan i sladak miris, a okus joj je topao, gorak i opor. Najbolje se slaže s masnim pečenjima, marinadama, umacima i nadjevima ali i s povrćem, primjerice s bundevom. Kaduljom se obično začinja svinjetina, patka, jetra i kobasice. U Dalmaciji se često koristi kao začin pirjanoj junetini a dodaje se i ribi. Jako je vole i Talijani koji neka od svojih najpoznatijih jela, primjerice piccatu, saltimboccu, osso bucco, minestrone, palentu… začinjaju upravo kaduljom. U Velikoj Britaniji kadulja se dodaje u jela od svinjetine, te kao nadjev za guske i patke. I u SAD-u se kadulja, uz luk, često koristi za punjenje purica na njihov Dan zahvalnosti. Kadulja je odličan začin i za svinjske kobasice, a Nijemci je znaju posluživati uz jegulju.

Odlično se slaže sa svinjetinom i bundevom
Profimedia Odlično se slaže sa svinjetinom i bundevom

Dodaje se i juhama, jelima od povrća, mladom siru, umacima za tjesteninu, ribljim jelima, jelima od teletine, janjetine, peradi, mljevenom mesu i iznutricama (osobito telećim jetricama). Može se koristiti kod pripreme pizze umjesto origana. Ražnjići s listićima kadulje između komadića mesa imat će jedinstven okus. Cvjetovi se koriste za ukrašavanje jela i kao dodatak salatama.
Od kadulje se radi i med, razne tinkture, sirupi, čajevi, vino pa čak i rakija i ulje, a možete od nje raditi i obloge i ljekovite kupke.
Svakako je i jedna od onih biljaka koju bi svi trebali imati u kućnoj apoteci zbog svog antibakterijskog i antigljivičnog djelovanja, a zbog svojih brojnih ljekovitih karakteristika još je u doba Karla Velikog dobila status biljke svetice.
Kadulja smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature, odlično je sredstvo za pročišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma a jača i krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala. Uspješno ublažava depresiju i stres, samnjuje razinu šećera u krvi, regulira rad crijeva i želuca a zbog svojeg jakog antiseptičkog djelovanja koristi se i kao čaj za grgljanje kod liječenja afti, neugodnog zadaha iz usta, kod grlobolje i prehlade. Koristi se i u feng shuiu, drevnoj kineskoj vještini koja se bavi uređenjem prostora i življenja u skladu s okruženjem da bi se privukla pozitivna životna energija… a za kadulju se smatra da ima sposobnost uklanjanja negativne energije iz prostora.
Dakle, ako nemate kod kuće kadulju, krajnje je vrijeme da je nabavite, a s obzirom da je proljeće - možda je najbolje da je posadite kod kuće i cijele godine uživate u brojnim prednostima ove prave svetice među biljkama.