Hladni zimski dani pozivaju na kreiranje ugodne atmosfere unutar naših domova, mini druženja i uživanja u ukusnim obrocima. A ima li išta boljeg od poslužene tople, mirisne i ukusne juhe? Ima, hygge juhe. A kako bi vam približili ovaj koncept donosimo i recepte kojima i naj hygge fanovi ne bi odolili.


Juha od gljiva

1 glavica luka
2 mrkve
80 g koromača (gomolj)
2 češnja češnjaka
1 žlica maslaca
1 mala vezica timijana
2 šake sušenih šumskih gljiva
125 ml bijelog vina
900 ml pilećeg temeljca
2-3 srednje velika krumpira za kuhanje
50 g kukuruza (iz limenke ili iz dubokog zamrzavanja)
100 ml vrhnja za kuhanje
sol, mljeveni bijeli papar
2 žličice soka od limuna
1 žlica nasjeckanog vlasca

Slaninu narežite na kockice. Luk ogulite i nasitno nasjeckajte. Koromač i mrkvu operite, osušite papirnatim ručnikom i nasitno nasjeckajte. Češnjeve češnjaka ogulite i narežite na tanke kriške. U jednom loncu rastopite maslac, dodajte slaninu, kratko je popržite, a zatim dodajte luk i pržite ga dok ne postane staklast. Dodajte koromač i češnjak pa sve zajedno pržite još 1-2 minute. Operite timijan, otresite vodu pa otrgnite listiće sa stabljike. Listićima pospite preprženo povrće. U lonac stavite gljive, promiješajte, dolijte vino pa kratko prokuhajte u otklopljenom loncu. Dodajte temeljac pa sve zajedno zakuhajte, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri u poklopljenom loncu. Krumpire operite, ogulite i narežite na komadiće. Nakon 15 minuta kuhanja dodajte ih u juhu pa sve zajedno kuhajte još oko 20 minuta. Na kraju dodajte kukuruz, dolijte vrhnje, sve zajedno zakuhajte i začinite solju, paprom i sokom od limuna. U juhu umiješajte vlasac pa je poslužite.

Ove su juhe savršena hygge hrana
Profimedia Juha od gljiva

Krem juha od leće sa žličnjacima

300 g smeđe leće
70 g maslaca
6 žumanaca
100 g bijelog kruha
270 g kremastoga svježeg sira
sol, papar
muškatni oraščić
kadulja
3 ljutike
2 mrkve
200 g celera
2 žlice ulja
1 l temeljca
5 žlica balzamičnog octa
100 g punomasnog kiselog vrhnja

Leću ostavite u vodi preko noći da omekša pa je sljedeći dan ocijedite. Za žličnjake pomiješajte maslac i žumanca, dodajte natrgani kruh i svježi sir pa sve zajedno umijesite. Začinite solju, paprom, muškatnim oraščićem i sa 2 žlice nasjeckane kadulje. Ostavite 3 sata u hladnjaku. Ljutiku oljuštite, a mrkvu i celer ogulite pa sve narežite na kockice i propirjajte na ulju. Dodajte leću, ulijte temeljac i kuhajte 25 minuta. Iz smjese sa sirom grabite žlicom žličnjake pa ih kuhajte u kipućoj vodi oko 10 minuta. Sastojke iz juhe (osim 4 žlice) izmiksajte. Umiješajte leću, mrkvu i celer koje niste izmiksali te ocat i vrhnje. Juhu poslužite s kuhanim žličnjacima.

Ove su juhe savršena hygge hrana
Profimedia Krem juha od leće sa žličnjacima

Krem juha od cvjetače i poriluka

1 cvjetača
2 poriluka
4 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
1 litra povrtnog temeljca
sok ½ limuna
½ žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
soli i bijelog papra po ukusu
200 ml vrhnja za kuhanje sobne temperature


Cvjetaču narežite na manje komade i skuhajte (u vodi ili na pari). Poriluk dobro operite i narežite na kolutove. Češnjak nasjeckajte. U lonac ulijte ulje i na njemu propirjajte poriluk. Kad postane staklast, dodajte češnjak pa na laganoj vatri pirjajte minutu-dvije. Dodajte komade cvjetače i temeljac, poklopite i kuhajte 20 minuta na laganoj vatri, ali tako da krčka. Na kraju umiješajte limunov sok, sol, bijeli papar i vrhnje za kuhanje. Smiksajte štapnim mikserom i odmah poslužite.

Ove su juhe savršena hygge hrana
Profimedia Krem juha od cvjetače i poriluka

Dobar vam hygge tek!