Cikla je idealna hrana za zimske mjesece. Bogata je vlaknima i dobar izvor željeza te folne kiseline. Sadrži magnezij i brojne antioksidanse, hranjiva je i nutritivno vrijedna, bogata vitaminima. Može jesti sirova - naribana, kuhana, pečena te ukiseljena što je čini odličnim izborom za zimnicu jer se ukiseljena može dugo čuvati.
Od cikle se može napraviti i juha, salata ili ukusan prilog. Mi smo se odlučili za - humus od cikle. Vjerojatno najzdraviji namaz na svijetu, koji se tradicionalno dobiva od samljevenog slanutka, maslinovog ulja, tahini paste (paste od sezama), limunovog soka i začina, pruža više vitamina i minerala od bilo kojeg drugog umaka ili namaza.
Dakle, ako volite ciklu a volite i humus, onda je ovo izbor za vas. Možete ga koristiti kao namaz, preljev za, primjerice, salatu od krastavaca, možete ga jesti s lepinjicama ili, jednostavno, žlicom.

Humus od cikle zdravo je i jednostavno jelo
Profimedia Humus od cikle zdravo je i jednostavno jelo

A evo kako se radi humus od cikle. Treba vam jedna cikla srednje veličine, velika konzerva slanutka, 1 režanj češnjaka, žlica tahini paste, 2 žlice soka od limuna, sol, maslinovo ulje i, po želji, sjemenke sezama ili malo kima.
Priprema je jednostavna - prvo opranu ciklu zamotajte u foliju i pecite je u pećnici na 200°C, oko 50 minuta. Kad je dovoljno mekana, izvadite je da se ohladi pa je potom ogulite i narežite na manje komade. Ocijedite slanutak, s dio tekućine možete sačuvati za razrijeđivanje dobivene smjese. Ciklu, slanutak, limunov sok, tahini pastu i šečnjak stavite u blender, posolite te miksajte postupno dodavajući maslinovo ulje dok ne dobijete glatku smjesu. Ako vam se učini pregusta, dodajte malo tekućine koju ste dobili cijeđenjem slanutka. Po želji smjesu ukrasite sezamom ili kimom pa čak i orahom i uživajte!