“Red velvet” torta vrlo lako bi se mogla nazvati savršenom tortom za Valentinovo, iako se taj praznik spominje još u 14. stoljeću, a ova se torta pojavila tek 1930-ih. Ipak, što zbog te crvene boje, a što zbog uvijek pogođenog okusa, ova torta izaziva uzbuđenje i potiče raspravu, pogotovo među povjesničarima koji često raspravljaju oko njenog podrijetla. Doduše, većina se slaže kako se Red Velvet torta počela raditi u vrijeme Velike Depresije, samo što jedni misle da je nastala u Teksasu, i to zbog nedostatka kakaa dok se drugima sviđa glamuroznija priča o tome kako je nastala u kuhinji hotela Waldorf Astoria u New Yorku.
A zašto taj naziv, Red Velvet torta? Još prije nego je postojalo brašno za kolače, odnosno dok se koristilo pšenično brašno ne tako mekano i rafinirano, kuhari su pokušavali smisliti kolač nježnije teksture. Krajem 1800-ih, “baršun” je bio pridjev za upravo takve kolače, a podrazumijevalo je da sadrže kukuruzni škrob ili rižino brašno kako bi bili mekši. “Crvena boja” izvorno je bila kemijska reakcija između kiseline (kakao, mlaćenica) i baze (sode bikarbone), a rezultat je bilo prirodno crvenkasto tijesto. Negdje od 1950-ih počela se koristiti boja za hranu za ovu tortu a recept je do danas ostao više manje isti. A mi vam ga donosimo u nastavku!

Red Velvet torta prvi se put počela raditi 1930-ih
Profimedia Red Velvet torta prvi se put počela raditi 1930-ih

Za tortu:
250g maslaca, na sobnoj temperaturi
1.5 šalica šećera
50g crvene boje za hranu
3 žlice kakaa u prahu
2 jaja
1 šalica mlaćenice
2.5 šalice brašna
1.5 žličice sode bikarbone
1 žličica soli
1 žlica bijelog octa

Za glazuru:
5 žlica brašna
1 šalica šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
250 g maslaca

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite dvije posude za pečenje. Izmiksajte maslac i šećer a u posebnoj posudi napravite pastu od kakaa u prahu, crvene boje za hranu i malo soli. Dobivenu smjesu dodajte kremi od masla i šećera i promiješajte. Zatim pomiješajte jaja i mlaćenicu i dodajte gore dobivenoj smjesi. Pomiješajte brašno, ocat, vaniliju i sodu bikarbonu; nemojte previše miksati. Ulijte tijesto u obje posude za pečenje, poravnajte i pecite oko 30 minuta.

Glazura:

Dok se oba dijela torte peku, pomiješajte sve sastojke u posudi na laganoj vatri. Umutite dok se smjesa ne zgusne te ohladite prije upotrebe.
Provjerite je li se kolač dovoljno ohladio prije nego počnete stavljati kremu. Malom lopaticom dodajte sloj kreme na vrh jednog dijela torte, a zatim stavite drugi dio torte na vrh. Na kraju, glazurom premažite cijelu tortu. Ukrasite po želji, predlažemo nešto u stilu Valentinova.