Iako je možda Engleska prva zemlja koja vam padne na pamet kad vam netko spomene mesnu pitu, ovo jelo zapravo ima duboke korijene u Australiji. Dapače, australska mesna pita smatra se svojevrsnim nacionalnim jelom ove zemlje ili, možda čak i točnije, pravim australskim ‘street foodom’. Naime, ovakve se pite često prodaju iz food truckova na sajmovima i tržnicama na otvorenom, a jedu se “s nogu”, zamotane u papir, ponekad i s kečapom na vrhu.
Mesne pite prave se od govedine i povrća poput luka, mrkve ili gljiva a mi vam donosimo recept za jednu od verzija koju možete vrlo jednostavno napraviti u svojoj kuhinji.

Često se na vrh pite stavi i malo kečapa
Profimedia Često se na vrh pite stavi i malo kečapa

Recept:

Sastojci:
1 luk sitno nasjeckan
500g goveđeg mljevenog mesa
1 šalica vode
2 goveđe kocke
1/4 šalice umaka od rajčice
2 žličice Worcestershire umaka
1 prstohvat soli i papra
3 žlice običnog brašna
1 list prhkog tijesta
1 list lisnatog tijesta
1 jaje za glazuru

Priprema:
Meso i luk dinstajte dok meso dobro ne porumeni. Dodajte ¾ šalice vode, goveđe kocke, Worcestershire umak i umak od rajčice te začine. Pustite da zavrije i ostavite da krčka 15 minuta. Pomiješajte brašno i preostalu vodu, dodajte mesu, pustite da zavrije i pustite da vrije 5 minuta. Ohladite.
Obložite posudu za pitu prhkim tijestom. Žlicom dodajte ohlađeno meso i ravnomjerno rasporedite smjesu; rubove tijsesta navlažite vodom. Prekrijte s lisnatim tijestom, pritiskajući tako da spojite rubove; višak odrežite te sve premažite jajetom. Pecite na 230C 15 minuta. Smanjite toplinu na 190C i pecite još 25 minuta dok ne porumeni.