Tofu je ključni sastojak mnogih kuhinja, pa iako ga ne možemo smatrati novinom u svijetu kulinarstva, tijekom prošle godine primjećen je povećani interes za ovaj sojin proizvod. Prema Google Trendsima lani je poraslo pretraživanje recepata koji uključuju tofu, među ostalim za jela kao što su tofu tikka masala, pirjani tofu, tofu curry i sl.
Tofu je ekonomičan, dugotrajan (može se tjednima čuvati u hladnjaku, a u zamrzivaču i dulje), biljnog je podrijetla i može ga se pripremati na razne načine; možete ga baciti na roštilj, peći, pržiti, koristiti u varivima, curryima, tacosima, sendvičima…
S obzirom da je općenito posljednjih godina porasla svjesnost o zdravlju, posebno među mladima, kao i interes za vegetarijansku i vegansku prehranu, popularnost tofua i ne čudi.

Tofu je ekonomičan, dugotrajan i može se pripremati na razne načine
Profimedia Tofu je ekonomičan, dugotrajan i može se pripremati na razne načine

Ipak, istovremeno, tofu je jedna od onih namirnica koja izaziva raspravu. Neki ga ne mogu dovoljno nahvaliti i ističu njegove zdravstvene benefite, dok drugi izjavljuju da je riječ o genetski modificiranom otrovu kojeg treba izbjegavati pod svaku cijenu.
Tofu se proizvodi od kondenziranog sojinog mlijeka postupkom sličnim proizvodnji sira. Bez obzira radi li se od GMO soje ili ne, tofu se općenito smatra sigurnim za prehranu ljudi. Ima malo kalorija, ali puno bjelančevina i masti. Sadrži i mnoge važne vitamine i minerale, kao što su selen, cink, magnezij, kalcij, željezo…Kao i ostali proizvodi na bazi soje, i tofu sadrži izoflavone za koje se vjeruje da imaju razne zdravstvene dobrobiti. Smanjuje rizik od srčanih bolesti, a štiti i od karcinoma dojke, probavnog sustava i prostate. Sve u svemu - smatra se sigurnom pa i poželjnom namirnicom za većinu ljudi.
Ipak, preporučuje se da se prije redovne i česte konzumacije soje pa samim tim i tofua, posavjetujete s liječnikom, ukoliko imate nekih zdravstvenih problema kao što su bolesna štitnjača ili hormonalni disbalans.
A mi vam donosimo jedan zanimljivi recept - prženi tofu na mlaćenici s povrćem.

Prženi tofu na mlaćenici s povrćem
Profimedia Prženi tofu na mlaćenici s povrćem

Sastojci:

5 žlica ulja
pola žličice soli
1 pakiranje ekstra čvrstog tofua, ocijeđenog
1 šalica mlaćenice
pola žličice češnjaka u prahu
pola žličice luka u prahu
četvrtina žličice kajenskog papra
1 šalica panko mrvica od cjelovitih žitarica
salata po izboru

Priprema: 

Tofu narežite na 8 jednakih dijelova. Osušite komade papirnatim ručnicima kako biste uklonili višak vode. Umutite mlaćenicu, češnjak u prahu, luk u prahu i kajenski papar u posudi za pečenje. Dodajte tofu i prekrijete smjesom sa svih strana. Ostavite da odstoji, okrećući tofu svakih pet minuta. Na tanjur stavite panko mrvice i u to uvaljajte tofu, s obje strane. Zagrijte 3 žlice ulja u velikoj tavi koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri. Dodajte tofu i pržite dok s jedne strane ne dobije smeđu boju i ne postane hrskav, 4 do 5 minuta. Okrenite ga i dodajte preostale 2 žlice ulja. Kuhajte dok i druga strana ne porumeni, još oko 4 minute.
Po želji pospite tofu s preostalom soli i poslužite sa salatom.