U potrazi ste za zdravim i ukusnim povrtnim obrokom? Ali i onim koji lako možete poslužiti kao prilog mesu ili ribi? Pripremite cvjetaču. Pohanu cvjetaču. Ovo će vam jelo predstaviti cvjetaču u potpuno novoj dimenziji, jer ovako pripremljena cvjetača je hrskava izvana, savršeno čvrsta iznutra. Pohana cvjetača slaže se s različitim umacima, a začinjena svježe nasjeckanim korijanderom, vlascem ili peršinom, aromatiziranom soli ili dimljenom paprikom otvara apetit i onima koji cvjetaču još nistu stigli uvrstiti na jelovnik. I ne zaboravite, cvjetača je zdrava namirnica, obiluje vitaminom C i folnom kiselinom, kalijem i magnezijem te sadrži sve vitamine B skupine. A ovaj recept neka vam posluži i kao inspiracija za pripremu i drugog povrća. Donosimo recept za pohanu cvjetaču ali i podsjetnik kako savršeni dodatak - pripremiti umak od jogurta.

Pohana cvjetača

Sastojci
400 g očišćene cvjetače
80 ml mlijeka
70 g brašna
1 jaje
korijander
dimljena paparika (po želji)
sol
ulje za prženje

Priprema
Očistite i operite cvjetaču. Nožem odvojite cvjetove. Zagrijte vodu, dodajte malo stoli te u zavrelu vodu stavite kuhati cvjetove cvjetače. Kuhajte 10 minuta. Ocijedite. Pripremite smjesu za pohanje cvjetače. U zdjeli pomiješajte brašno, mlijeko, jaje i malo soli. Sve dobro umutite. Ocijeđenu cvjetaču ubacite u smjesu za pohanje. Ugrijte ulje za pohanje. Cvjetove cvjetače ocijedite od viška smjese za pohanje i dodajte u posudu za pohanje. Pohajte dok cvjetača ne poprimi hrskav izgled zlatne boje. Izvadite cvjetaču na kuhinjski ručnik kako bi papir upio višak masnoće. Poslužite toplo, po želji začinite s malo dimljene paprike, svježe nasjeckanog korijandera.

Ona je dobra prijateljica umacima: Pripremite cvjetaču u hrskavom omotaču
Profimedia Pohana cvjetača savršeno se slaže s umakom od jogurta

Umak od jogurta i začina

250 g grčkog jogurta
1 žlica soka od limuna
prstohvat soli
svježe mljeveni crni papar
2 žličice sitno nasjeckane svježe kadulje
2 žličice sitno nasjekanog svježeg mažurana
1 žličica svježe nasjeckanog timijana

Sve sastojke dobro promiješajte, ohladite, poslužite.