Iza ukusne krem juhe koja se priprema od luka, poriluka i krumpira te poslužuje topla ili hladna krije se zanimljiva priča. Nastala je u Americi pa ju je slavna Julia Child nazvala američkim izumom. Priprema se prema receptu Francuza Louisa Diata iz 1917. godine koji je u New Yorku u to vrijeme radio u hotelu Ritz-Carlton. Kuhar je rođen u Vichyju u Francuskoj, gdje je taj tip juhe posluživan kao tradicionalni obrok. Za otvorenje vrta na krovu zgrade hotela odlučio je poslužiti juhu iz svoga djetinjstva, no hladnu s dodatkom vrhnja. Jelo je nazvao Crème Vichyssoise Glacée i opisao ga kao sjećanje na bezbrižne dane i juhu koju je pripremala njegova majka. A priča koja prethodi toj govori o francuskom kralju Luju XV. koji je navodno slučajno stvorio popularnu juhu. Kralj je često za večeru jeo juhu od krumpira, a kako je bio u strahu da će ga netko otrovati, u kušanje je uključivao brojne sluge. Kada je napokon počeo jesti, juha je bila hladna, što je posebno godilo kralju pa se za njega ubuduće i tako posluživala. Sredinom 19. stoljeća objavljen je i recept za tu ukusnu juhu koja se posluživala topla. Vrlo je brzo došla na stalni jelovnik hotela Ritz-Carlton i od tada uživa veliku popularnost.

Sastojci

Za juhu
3 žlice maslaca
1 luk srednje veličine
350 g bijelog dijela poriluka
1400 ml pilećeg temeljca
900 g krumpira narezanih na kocke
250 g krem jogurta
sol
bijeli papar

Za ukrašavanje
nasjeckani vlasac
kolutići zelenog dijela poriluka
2 žličice ekstra djevičanskog maslinova ulja
2 žlice kiselog vrhnja

Priprema
U loncu zagrijte maslac, polako pržite oguljen i sitno nasjeckan luk dok ne postane staklast i na tanke kolutiće narezan oguljen poriluk (pazite da povrće ne posmeđi). Povrće zalijte temeljcem, pustite da provri, dodajte krumpir i kuhajte 15-ak minuta. Maknite juhu s vatre. Kad se malo ohladi, izmiksajte sve sastojke štapnim mikserom ili u blenderu te dodajte sol i papar. Juhu možete poslužiti toplu ili hladnu, a prije posluživanja dodajte kiselo vrhnje ili krem jogurt, sitno nasjeckan vlasac, kolutiće poriluka i nekoliko kapi maslinova ulja.

Vichyssoise, juha od krumpira i poriluka
Profimedia Juha od poriluka i krumpira