Pasqualina je tradicinalno talijansko jelo koje se priprema za svečani stol u danima Uskrsa. Karakterizira je okrugli oblik, poslužuje se narezana na kriške ali ono po čemu je omiljena je okus, odlična kombinacija špinata, sira, jaja. Umjereno pikantna, poslužuje se ohlađena a moguće ju je čuvati u hladnjaku nekoliko dana. Umjesto špinata ova se slasna slana pita može pripremiti i s blitvom i medvjeđim lukom. A odličan je i savjet ukoliko vam ostane kuhanih jaja od Uskrsa da ih iskoristite upravo za pripremu ove hranjive i ukusne proljetne delicije. 

Torta pasqualina

Sastojci
500 g lisnatog tijesta 
500 g špinata
400 g ricotta
80g mozzarella
6 kom jaja
malo soli

Za premazivanje
1 jaje
malo maslinovog ulja

Priprema

Kuhajte špinat u zasoljenoj vodi 3 do 4 minute dok se ne omekša. Špinat dobro ocijedite, potom osvježite u hladnoj vodi i nakon toga opet dobro ocjedite. Nasjeckajte špinat. U posudi izmiješajte 2 jaja, riccotu i mozzarellu te nasjeckani špinat te posolite i popaprite prema ukusu. Kalup za tortu s odvojivim dnom ili neki drugi dublji kalup dobro namažite maslinovim uljem. Ako koristite kalup za tortu, na dno pećnice podmetnite dodatni pleh jer će dio ulja iscuriti tijekom pečenja. U kalup složite tri kore; svaku namažite maslinovim uljem. Važno je da tijesto ide preko ruba kalupa. Napunite s nadjevom, napravite udubine u smjesi te dodajte preostala jaja pazeći da vam se žumanjak ne razlije. Preko jaja položite tri kore, svaku koru pažljivo premažite uljem. Vanjske rubove tijesta složite prema unutra. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 45 do 60 minuta, sve dok pita ne poprimi rumenu boju. Kad je pita pečena, izvadite je iz pećnice i pustite da se hladi 15-tak minuta. Dobar tek!

Torta Pasqualina - uskrsna poslastica i na vašem tanjuru
Shutterstock Pasqualina