Vrijeme uživanja u jelima s roštilja je dovoljno dugo da se poigrate brojnim namirnicama, posebno povrćem koje se odlično priprema na roštilju, jer roštiljanje je umijeće, ali i prilika za kreativnost. Mrkva, luk, rimska salata, tikvice, cikla, celer, samo su neke od povrtnih namirnica koje su apsolutni trend sezone roštiljanja. Dim i vatra čuda čine okusima povrća, bez obzira na to hoćete li pripremljeno povrće poslužiti odmah s vatre ili ćete ga iskoristiti za pripremu omiljenih salata u kombinaciji sa slanim sirevima ili svježim povrćem. A uz ove savjete sigurni smo da ćete izavoljeti ideju zelenog roštilja.

1. Pazite da ne izgori - jer povrće se priprema na slabijoj te umjerenoj vatri, pa je zato važno poznavati roštilj, visine postavljanja rešetke, mjesta zadržavanja topline

2. Ne treba svakom povrću isto vremena - mladom luku, šparogama i tikvicama treba manje vremena za pripremu od patlidžana i mrkve, koji opet trebaju manje vremena od krumpira i batata

3. Veličina je bitna - pripremite povrće tako da ga narežete. Krumpire i rajčice grilajte prerezane na polovice, tikvice i patlidžane na kriške, paprike na deblje kriške ili ostavite u komadu. Gljive, mladi luk i mini rajčice grilajte u komadu. I važno, pazite na manje komade da vam ne bi propadali kroz rešetku. A  odličan je savjet pripremiti ražnjiće od raznolikog povrća!

4. Začinite! - odlična priprema povrća za gril su marinade, pa posegnite za vama omiljenim okusima - sokom limuna, malsinovim uljem, češnjakom, octom! Povrće solite pečeno kako ne bi izgubil sočnost.

5. Pecite u komadu, posegnite za pomoći - glavice luka sam malo razrezane pri vrhu te nadjevene sa soli ili crvene rog paprike odličan su primjer povrća pečenog u komadu a u kojem se može uživati i dan kasnije u salatma i sendvičima. A mala pomoć skriva se u korištenju alu folije u koju možete umotati razno povrće i tako ga grilat brže i sočnije.

Povrće na grilu još je bolje uz ove trikove
Profimedia 

Osim savjeta donosimo i ukusne recepte!

Mrkva pečena na roštilju

Sastojci

500 g mrkve
ulje
sol, papar
med
začinsko bilje (timijan, origano, peršin)

Priprema

Mrkve malo prokuhajte u slanoj vodi, a zatim ih premažite uljem. Dodajte im nasjeckano začinsko bilje, prema želji premažite medom za glaziranje, stavite ih na gril i pecite dok ne dobiju koricu.

Grilane tikvice i cvjetača

Sastojci

4 tikvice
1 glavica cvjetače
maslinovo ulje
sol, papar
feta sir

Priprema

Zagrijte gril tavu ili roštilj. Od tikvice napravite trakice pomoću gulilice za krumpir, a cvjetaču usitnite na manje komadiće. Na štapiće za ražnjiće nabodite cvjetaču, a zatim jedan rezanac tikvice. Ponavljajte postupak dok ne dođete do kraja štapića. Poprskajte maslinovim uljem i začinite soli i paprom. Grilajte, a povremeno i okrenite, oko 10 do 12 minuta. Poslužite posipano mrvljenom fetom. 

Grilani poriluk

Na dobro zagrijanu rešetku roštilja stavite stabljike poriluka kojima ste odrezali tamniji dio listova. Grilajte oko 15 minuta uz povremeno okretanje dok poriluk ne potamni. Prij eposluživanja poriluk prerežite po dužini, začinite po želji i poslužite ukusnu i sočnu unutrašnjost.