Tortilje su tanke pogače koje se pripremaju od brašna, vode, biljnog ulja i malo soli, odlična osnova za kreiranje neodoljivih obroka. Priča o tortiljama ima korijene u meksičkoj kuhinji gdje se pripremaju svakodnevno. Pripremaju su od pšeničnog ili kukuruznog brašna, a zbog neutralnog okusa odlično se slažu s raznim namirnicama. Zanimljivo je koliko vrsta smotuljaka možemo pripremiti od ovih osnova. Popularni tacosi s nadjevom se presavijaju. Enchilade se pune mesom, povrćem ili sirom i rolaju se poput palačinki te se zapeku prelivene umakom od začinjene rajčice. Burito se nadjeven zatvara s obje strane, a omiljene su i quesadille koje se slažu poput sendviča sa sirom te se rezani na trokutiće dodatno zapeku. Nadjevi se slažu od namirnica po želji – od kuhanog ili grilanog mesa, mljevenog mesa, ribe, plodova mora (posebno su ukusne kozice), svježeg povrća, ali i onog pripremljenog na roštilju. Donosimo odlične recepte!

Imate tortilje? Mi imamo savršene recepte kako ih nadjenuti!
Profimedia 

Tortilje sa šampinjonima

Sastojci

1/2 crvene paprike
1 mladi luk
3 žlice sezamova ulja
½ luka
1 čili papričica
2 češnja češnjaka
sol
300 g šampinjona
8 tortilja
parmezan

Priprema

Na tavi zagrijte ulje pa na laganoj vatri propirjajte nasjeckani luk, češnjak, papriku, očišćenu i nasjeckanu čili papričicu. Sve posolite po želji. Pojačajte vatru, dodajte narezane šampinjone i dobro ih zapecite. Maknite s vatre, umiješajte narezani mladi luk pa nadjenite zagrijane tortilje. Pospite svježe ribanim parmezanom.

Tortilja s tunjevinom

Sastojci

2 konzerve tune
1 mrkva
1 zreli avokado
1 stabljika celera
pola crvenog luka
2 žlice majoneze
sok jednog limuna
pola žličice mljevenog papra
4 velike tortilje

Priprema

Mrkvu, celer i crveni luk izrežite na sitne komade. Dodajte tunu koju ste usitnili vilicom te začinite paprom, limunovim sokom i majonezom. Sve sastojke dobro izmiješajte. Po potrebi još začinite. Avokado očistite i narežite na kriške. Smjesom napunite tortilje, po površini posložite avokado te zamotajte tako da preklopite prvo polovicu, pa kraj te onda drugu polovicu tortilje.

Tortilje s puretinom, salsom i slatkim kukuruzom

Sastojci

400 g kukuruza
2 čili papričice
1 limeta
šaka svježe nasjeckanog korijandra
maslinovo ulje
sol, papar
500 g purećih prsa
1 žlica mješavine meksičkih začina
1 veći luk
1 crvena paprika
1 zelena paprika
8 tortilja
200 g kiselog vrhnja

Priprema

Izvadite kukuruz iz konzerve, isperite ga i ocijedite. Zatim polovicu kukuruza stavite u zdjelu. Dodajte jednu nasjeckanu čili papričicu, naribanu koricu limete, sok limete i nasjeckani korijandar. Sve pokapajte uljem, začinite solju, paprom i promiješajte. Ohladite salsu u hladnjaku. Očistite pureća prsa, narežite ih na komadiće, začinite i pržite u tavici na malo ulja. Dodajte preostalu čili papričicu, nasjeckani luk, nasjeckanu papriku i preostali kukuruz. Posolite, popaprite i dalje pržite. Zagrijte tortilje na tavici s obje strane. Premažite ih kiselim vrhnjem i punite mješavinom iz tavice. Zamotajte i poslužite sa salsom.

Imate tortilje? Mi imamo savršene recepte kako ih nadjenuti!
Profimedia