Rascvalo se cvijeće pa je vrijeme i za cvjetna vina. Sangiovese, traminac i muškati bili bi izbor kad bismo birali ona koja mirišu po cvijeću zato što se u čaši vina od najznačajnije toskanske crne sorte osjete ljubičice, a u dvjema aromatičnim bijelima ruža. No, ova Trica posvećena je buteljama čije su etikete ukrašene laticama, iako u nekima i u boci ima cvijetnih mirisa. I tom cvijeću neće smetati vremenske nepogode. Izbor će lijepo popratiti proljetni ručak poslužen u domu, vrtu ili pripremljen na izletu, dakle neku roštiljadu.

proljetna vina
StoryGourmet Press Sauvignon blanc Pinkert, Suza, Baranja. Cijena - 54 kune

Iz Suze s ljubavlju, poruka je koju vinoljupcima šalje obitelj Pinkert iz Baranje. Nema tu pravih suza, tako se zove mjesto u kojem je vinarija, a ljubav prema vinu osjeti se u bocama i vidi na njima. Tulipani su na etiketama u boji vina koje je u boci pa su zelenkastožute tako latice na Sauvignon blancu. Riječ je o vinu novosvjetskog tipa, izraženijeg mirisa tropskog voća s ponešto ličija i bazge te svježeg i mineralnog okusa. Primjereno je jelima od bijelog mesa i ribe neutralnijeg okusa s puno povrća, a butelja u vinariji stoji 54 kune. Može se i naručiti na pinkert.hr.

proljetna vina
StoryGourmet Press Rožica Roxanich, Motovun, Istra. Cijena - 74,98 kuna

Rožica jest ružičasto vino, ali drukčije, poput svih koja stižu iz motovunske vinarije Roxanich. Mladen Rožanić je počeo sa zrelim vinima, dugo maceriranim bijelima i odležanim crnima pa ne čudi i da je ova ružica od borgonje, što je istarski naziv za frankovku, aromama i okusom sličnija crnim vinima nego ružićastima. Svježija je nego što su pravi crnjaci, ali nije "sokić" koji će se piti u hladu neke terase ili šumarka pokraj plaže. Traži ozbiljnu hranu, teletinu, junetinu, zrelije sireve... Isprepliću se voćni i herbalni mirisi, okus je pun a butelja u Vrutku stoji 74,98 kuna.

proljetna vina
StoryGourmet Press Sansigot Šipun, Vrbnik, Krk. Cijena - 99,78 kuna

Ivica Dobrinčić vinariju je nazvao Šipun, kako Vrbenčani zovu ružu, a iz buketa njegovih ruža u ovoj trici završio je sansigot. Riječ je o sorti koja potječe sa Suska pa joj je drugi naziv sušćan. Dobrinčić je agronom, osim što je vinar i rasadničar je, pa ne čudi da je prvo "sam sebi stvorio bradu". Od tvardog grozja i čarnog grozja, tako su sušćan zvali na Susku, prvi je napravio crnjak vitkijeg tijela i umjerenog alkohola kakvih u Hrvatskoj kronično nedostaje. Danas još nekoliko vinarija iz Vrbnika ima sansigot, a Dobrinčićev Šipun na thewineandmore.com stoji 99,78 kuna.